Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkohol mladistvým

Niky

co když budu opilá den před osmnáctými narozeninami a policajti mě nachytají Co se stane?

Odpověděl: Jakub Chudomel

 

Zdravím vás Niky,

 

díky za dotaz.

 

Pokud budete opilá před dovršením zletilosti, měla by hlídka Policie, která toto zjistí, kontaktovat jednoho z vašich rodičů a tomu vás předá.

 

Zároveň by měli pátrat po tom, jak jste se k alkoholu dostala. Náš právní řád sice nezakazuje mladistvým pít alkohol, ale přísně sankcemi zakazuje alkohol mladistvým prodávat či podávat. Tedy byste se k němu neměla jak dostat, nebo se sankci za porušení zákona vystavuje ten, kdo vám pití alkoholu nabídne. Byť by to byl rodič.

Podmínky prodeje a nabídky alkoholu podrobně upravuje tzv Protikuřácký zákon Zákon 65/2017 Sbírky.

 

Ten např v § 16 stanoví Povinnost prodejce alkoholických nápojů. "Zjistí-li prodejce, který prodává alkoholické nápoje v prodejně, provozovně stravovacích služeb, provozovně výrobce vína, ubytovacím zařízení nebo dopravním prostředku, že se v tomto prostoru zdržuje osoba mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu, je povinen tuto osobu vyzvat k opuštění tohoto prostoru. Tato osoba je povinna výzvy uposlechnout."

 

Dále v § 20 téhož zákona je upraveno i  Orientační vyšetření a odborné lékařské vyšetření

(1) Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření je povinna se podrobit osoba,

d) která je mladší 18 let a u níž je důvodné podezření, že

1. alkoholický nápoj požila nebo jí byl v rozporu s tímto zákonem prodán nebo podán alkoholický nápoj nebo jí byla konzumace alkoholického nápoje jinak umožněna, nebo

2. jinou návykovou látku užila, nebo jí bylo užití jiné návykové látky umožněno,

 (2) V případě, že povinná osoba orientační vyšetření odmítne nebo takové vyšetření nelze provést nebo úspěšně dokončit, provede se odborné lékařské vyšetření. Pokud odborné lékařské vyšetření osoba odmítne, hledí se na ni, jako by byla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

 

Tedy Police ČR musí konat dle platných zákonů, když podání alkoholu mladistvému je vnímáno i jako trestný čin. Zároveň Policie ČR může oznámit vaši opilost i na OSPOD. Tedy nakonec byste se vy a vaše rodina pravděpodobně stali předmětem zájmu Orgánu sociálně-právní ochrany dítěte (OSPOD = sociálka), kteří by zjišťovali, není li prostředí a výchova v rodině ohrožením pro váš zdravý vývoj.

 

Toliko právní aspekty. Zajímají vás i biologické? Pokud se opijete, nenávratně zabijete miliony svých mozkových buněk - odebíráte se na cestu hloupnutí. A zdravotně riskujete ještě mnohem více. Alkohol v těle působí jako jed. Opilost je intoxikace a může skončit hůř, nežli jen kocovinou.

 

Stačí to takto?

 

J.Chudomel

 

 

Zpět