Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Je přítel alkoholik?

Anonym

Dobrý den, můj přítel má problém s alkoholem, nevím zda se to už da považovat za alkoholismus.
Měl takové období, kdy pil opravdu hodně. Večer si šel sednout za kamarády do hospody s tim, že jde na jedno pivo v vrátil se úplně opilý. Den poté nešel do práce a dopoledne seděl u pc a popíjel. Toto se opakovalo tak 1 do měsíce. Toto období pak ustalo, ale začal pit doma. Když jsem byla pryč vypil po práci víno a třeba 2 piva. Někdy když jsem se ho ptala, zda pil samozřejmě lhal... :( pak jsem našla několikrát šuplík nebo tašku plnou lahví, někdy tvrdil, že jsou staré po nějaké akci a tak podobně..... Po určité době se to zlepšilo, slíbil, že už nebude pit, max že si da pivo k obědu. Dohodli jsme se, že když přijde z práce a bude pracovat na pc nedá si o toho pivo. (Stačí mu 3 a je opilý, tim že je unavený z práce)
Bohužel tuto dohodu porušil byli jsme domluveni, že když ji poruší rozejdeme se. Bohužel dohodu porušil a zase se opil, nedodržela jsem slovo a zůstala sním. Včera se tato situace opakovala a ja opět odpustila. Slíbil, že si najde nějakou poradnu? Nevíte o nějaké? Nechci, aby musel chodit někam, kde jsou lidé opravdu závislí a požívali alkohol každý den. U něj se tato situace opakovala max 1-2 za 14 dní.
Když nepije je to úplně jiný člověk a nemáme žádné problémy. Veškeré problémy začínají když si dá alkohol.

Děkuji za pomoc a jakékoliv rady.... T.

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

problémy s alkoholem neznamenají jen denodenní opilost. I to, jak se chová Váš přítel, je problémové pití. Je vidět, že ho nemá pod kontrolou, je ochoten kvůli pití lhát, riskovat práci, vztah. Myslím, že by pro něj byl vhodný ambulantní program, pro vás oba pak společné sezení, kde byste si vyjasnili své představy a to, co jeden nebo druhý považujete za normální a únosné. Pokud jste z Prahy, mohu Vám nabídnout služby naší Adiktologické ambulance (pro přítele) a Poradny pro rodiče, partnery a blízké (pro společné sezení), kontakty na obojí najdete na www.sananim.cz. Pokud je pro Vás Praha daleko, napište nejbližší město, budeme hledat jinde.

S pozdravem
Jana Žáková

Zpět