Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkoholismus

vojtav2

Dobrý den co mám dělat když můj táta pije? Už 2 týdny pije v kuse, nepije tvrdý alkohol ale víno tak 2 -3 litry denně.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Vojto,

děkuji za dotaz.

Nejsem si jistá, jestli tomu dobře rozumím. Píšete, že táta pije 2-3 litry vína denně a trvá to dva týdny. Není mi však jasné, jestli dřív nepil vůbec, nebo pil, ale s přestávkami,  nebo střídmě. Stalo se snad před 2 týdny něco, co ho k pití přimělo? Nebo jste to před dvěma týdny zjistil? Už jste někdy něco takového v minulosti řešil? Jste na celou věc sám nebo máte oporu třeba v mámě? Jste vůbec plnoletý?

Nevýhoda porady takhle přes internet je právě to, že člověk ví o situaci jenom to málo, co tazatel napíše. Z dotazu mám přeci jenom dojem, že je situace nějakým způsobem vyhrocená. Mnohem rychlejší by tedy nejspíš bylo obrátil se na poradenskou linku, situaci trochu více popsat a vymyslet, co dál.

Pokud jde o dlouhodobější záležitost, nejspíš by bylo dobré zkusit se domluvit na osobní konzultaci v poradně. Máte s takovými službami zkušenost?

Kontakt na poradenské nebo krizové linky: 

MODRÁ LINKA:  Pevná linka: 549 241 010; Mobilní telefon: 608 902 410 (Vodafone); Pracovní doba: denně 9.00 - 21.00, platba jako za běžný hovor; možnost volat přes Skype "modralinka"

- tel. 222580697 RIAPS (nonstop)
- tel. 284016666 KRIZOVÁ INTERVENCE(nonstop)

Seznam dalších linek najdete zde.

Pokud byste se chtěl domluvit na osobní schůzce, můžete si najít kontakt sám např. zde a nebo napište, která větší města jsou vám dobře dostupná a pokusím se najít vhodný kontakt. Pomohlo by také, kdybyste situaci popsal trochu podrobněji. K tomu můžete použít skrytou poznámku, díky které bude dotaz dostupný pouze vám a pracovníkům poradny.

Mapa pomoci:

https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/,  zadáte druh služby (nejspíš AT ambulance, případně K-centrum - už by vás odkázali, nebo Ostatní) a kraj. Na mapě pak najdete nejbližší službu. Služby těchto zařízení jsou zdarma, stačí se dopředu telefonicky objednat.

 

Kdyby bylo potřeba, napište.

Zdraví a hodně sil přeje,

Gabriela Minařík.

 

 

 

 

Zpět