Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Závislost

Pigi

Dobrý den,
synovi je 19 let. V poslední době u něj pozoruji závislost na pivu. Když jde ven s kamarádem, nebo kamarádkou, po návratu na něm vidím, že byl na pivu (přiznává 2- 3, odhaduji, že je to více). Pivo si kupuje i domů, před námi se je snaží schovávat, ale prázdné lahve a víčka od piva jsou dost výmluvná. Denní dávka činí zhruba 4 piva. Máme sice v rodině hezké vztahy a on ví, že za námi může přijít se svými problémy, patří však spíše k introvertním tajnůstkářům. Své pití bagatelizuje a nechce o něm mluvit, ale já se obávám, že se nemůže ovládnout a pomalu začíná klouzat dolů.
Máme zkusit ambulantní léčbu (bydlíme v Plzni), nebo pro začátek nějaký přípravek na utlumení chuti na alkohol?

Děkuji, Pigi

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

je dobře, že si všímáte potíží hned na začátku. Jakékoliv kroky ale budete podnikat, musí být vždy s vědomím a souhlasem Vašeho syna. Jednak už je plnoletý a hlavně bez toho nemají žádná opatření velké šance na úspěch. Proto je hlavní synovi vysvětlit, co se Vám nezdá, proč vidíte problém, případně dát nějaká jasná pravidla, co ještě jste schopni doma tolerovat. Důležitý je nejen počet vypitých piv, ale hlavně jeho běžné fungování. Pokud pozorujete, že není schopen fungovat ve škole nebo v práci, že ztrácí zájem o koníčky, přichází o kamarády apod., je určitě dobré zpozornět a také na to poukázat. 

 

O tom, jaká opatření udělat, je třeba se vždy dobře rozhodnout a probrat celou situaci podrobně. Proto by možná bylo dobré navštívit např. P-centrum (http://www.cppt.cz/nase-zarizeni/p-centrum), kam se můžete telefonicky objednat na poradenství. Měli byste tak možnost (se synem nebo bez něj) posoudit vše i s odborníkem a zvolit nejlepší postup.

 

Zpět