Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Bratr alkoholik

Tamara

Dobrý den můj bratr žije s matkou,,která se o něj stará jelikož je silný alkoholik a je v takovém stavu,že se o sebe nepostará,je mladý ale po fyzické stránce je jak nemohoucí.Léčit se nechce a mamka se o něj už taky nezvládá starat.Je prosím vás nějaký ústav kde by mu pomohli i když je na tom fyzicky špatně?Skoro nechodí.A zda by ho vzali i bez jeho souhlasu?Děkuji za odpověd

Odpověděl: Markéta Kordová

Zdravím Vás, Tamaro.

Tyto pokročilé závislosti na alkoholu s vážnými somatickými důsledky jsou vždy velký problém. Jelikož jde ve většině případů o nemotivované osoby, je to o to problém ještě větší.

Jediné co mě po čtení Vašeho příspěvku napadlo je najít nějaký vhodný Domov se zvláštním režimem (DZR), doporučuji obrátit se na nějaké léčebné zařízení ve Vašem okolí (AT ambulance, Psychiatrická léčba) a v osobním kontaktu vše potřebné více a podrobněji zkonzultovat a informovat se o případných možnostech.

Těžko objektivně posoudit situaci, když o ní prakticky nic nevíme, ale když budu vycházet ze zkušeností a z obecných skutečností, tak pokud závislý člověk není sám rozhodnutý své problémy řešit, nelíbí se mu nikde, v žádném zařízení. Tím chci sdělit, že pokud byste našli sebelepší a vyhovující zařízení, je velmi pravděpodobné, že bratr bude stejně asi nespokojen. Omezený přístup k alkoholu a dodržování pravidel mu bude dělat problém asi všude, pokud sám nepochopí, že je to nezbytné pro jeho úzdravu a stabilizaci.

Sama ze své pracovní zkušenosti právě v DZR vím, že i některé osoby, které nechtěli zpočátku spolupracovat, vše odmítali, negovali, postupem času přišli na to, že je vlastně výhodné veškerá pravila přijmout. V těchto Domovech pracuje personál, který se snaží vést své klienty k různým aktivitám (samozřejmě dle jejich individuálních možností a schopností) se snahou vyplnit volný čas a systematicky pracují na jejich motivaci. Také má každý klient svého Klíčového pracovníka, se kterým spoluvytváří individuální plán. Dle mého názoru - DZR byla vhodná volba.

Možná existuje i nějaké další řešení, ale to by bylo třeba řešit v osobním kontaktu v nějakém odborném zařízení.  Pokud nevíte kam se obrátit, tak napište, jaká větší města máte poblíž, pokusíme se Vás nasměrovat.

Přeji dostatek sil ke všemu, co budete potřebovat.

Mějte se hezky, s pozdravem MK

 

 

 

 

 

 

 

Zpět