Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

ambulantní léčba

Iva

je možno se léčit ambulantně anonymně ?

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

hodně bude záležet na tom, jaké zařízení oslovíte. Problém budete mít například u klasické AT poradny, substituční léčby nebo jiného státního zdravotnického zařízení, které většinou vyžadují kartičku pojištěnce.

 

Jinak tomu nejspíš bude u nestátních zařízení, zejména pak těch nízkoprahových jako jsou kontaktní centra. Ta však pro změnu většinou nenabízí klasickou ambulantní léčbu ale spíše ambulantní formu poradenství. Ve většině ambulatních léčeb, které se tak sami prezentují, dnes již nějaké iniciálne většinou požadují, většinou je však neověřují. Všechna zařízení však vyžadují alespoň pro své vnitřní potřeby a vykazované statistiky alespoň minimální formu identifikace - např. smyšlené jméno, přezdívku či kód.

 

Není nic jednoduššího, než se v konkrétním zařízení zeptat. Minimálně vám vysvětlí, jak se to má se zachováním anonymity (resp. lékařského tajemství) a co by pro vás zapojení do jejich léčby znamenalo. Řada lidí se obává prozrazení zejména směrem ke svým blízkým nebo zaměstnavateli, to by však u ambulatní léčby nemělo hrozit. 

 

Pokud je pro vás anonymita naprosto stěžejní, pak se můžete bez obav obrátit na anonymní alkoholiky či anonymní narkomany. U těch stačí (třeba i smyšlené) křestní jméno. 

 

Odkazy na zařízení najdete např. zde. V případě hledání nízkoprahového zařízení hledejte "kontaktní centrum". Kontakty na místa, kde se schází anonymní alkoholici najdete zde, anonymní narkomani (Brno, Praha, Ostrava) zde.

 

Kdyby bylo potřeba, klidně znovu napište. Můžete využít i skryté poznámky, díky které bude otázka i odpověď přístupná pouze vám a pracovníkům poradny až po zadání kódu.

 

S přáním pěkného dne,

Gabriela M.

Zpět