Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jde o závislost?

V.G.

Dobrý den,

chtěla bych vás požádat o radu. Mému manželovi je 46 let, je muzikant. Naše manželství trvá 7 let, máme 5ti letého syna. Já mám dvě děti z prvního manželství.Já jsem úplný abstinent.
Když jsem svého muže poznala, žil sám. Denně vypil pulitr becherovky s několika pivama. Po narození našeho syna, jsem manželovi dala ultimátum, buď přestane pít, nebo se rozvedeme. Za tech pět let došlo ke zlepšení, becherovka u nás doma nemá místo ,tudíž tu nepije ale, každý den musí mít pivo. V rozmezí 2-8 denně. Kvůli jeho pití je vážně narušeno naše manželství, protože po takovém množství denní dávky je téměř den co den opilý. tudíž ráno nechce vstávat do práce, kvůli tomu se dohadujeme, manželský život je úpně narušen. Když se skrz to dohadujeme, on se obhajuje tím, že si dá pivo jako každý normální chlap a že on problém nemá, že ho mám já. Prosím poraďte mi, jedná se o závislost a myslíte, že bez léčby lze s tímto problémem dělat? Nebo to vidím opravdu já coby abstinent špatně.
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Vilma Šilarová

Dobrý den,

 

děkuji za dotaz a důvěru. Myslím, že není úplně podstatné, zda váš muž splňuje diagnostická kritéria závislosti, což ostatně ani přes internet úplně nezjistíme. Podstatné je, že jeho pití narušuje běžný život i vaše soužití a jedná se tedy o problém, který by se měl určitě řešit. V Čechách je obecně vysoká spotřeba alkoholu a tedy i společenská tolerance pití, odtud jeho argument, "že si dá pivo jako každý normální chlap". Nicméně množství, které konzumuje, již zdravé rozhodně není. Zda by byla potřebná systematická léčba (ambulantní či pobytová) se také po internetu těžko posuzuje, navíc váš muž podle vašeho popisu nepůsobí jako člověk, který by byl v tuto chvíli motivovaný byť jen k jednorázové konzultaci. Není vůbec výjimečné, že jako první vyhledá odbornou podporu nikoliv uživatel alkoholu či nelegálních drog, ale právě rodinný příslušník, který jeho chováním trpí. Ostatně první krok jste již udělala, když jste napsala sem na poradnu. Jako další postup bych vám doporučila navštívit osobně poradnu, kde se věnují partnerům / rodičům / blízkým osob ohrožených závislostí. Vaši situaci je třeba probrat podrobně a postupně pracovat na strategiích, jak přizvat partnera k řešení problému. Dostane se vám odborné pomoci a podpory, abyste ochránila sama sebe a především děti. Manželovo pití podle všeho trvá již mnoho let a samo od sebe nezmizí, takže bych vás ráda podpořila, abyste návštěvu poradny neodkládala. Když mi napíšete, kde bydlíte (stačí větší město v okolí), zašlu vám obratem kontakty na vhodné služby. 

 

Přeji hodně sil a určitě se ozvěte!

 

Vilma Táborská

Zpět