Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

chce se upít k smrti

sestra

Bratr 59 let před 4 lety absolvoval protialkoholní léčbu v Opavě, od té doby se držel (s jednou výjimkou) až do května letos (švagrová zjistila podle účtenek nákup piv). V sobotu již pil ve sklepě, v pondělí i v práci, v úterý už 3,5 promile a okamžitý vyhazov z práce. Včera ho celý den hlídali (švagrová se synem, který je schizofrenikem, ale léčí se), jelikož jim vyhrožoval zabitím, tak byli nuceni mu nalévat alkohol. Dnes musí švagrová do práce, hlídá ho ten nemocný syn. Bojíme se a nevíme jak pomoc. Ty 4 roky co bratr nepil nebyl v dobrém psychickém stavu, jen seděl u internetu a nervoval se u zpráv. Sice chodil do práce a občas na společenské akce, kde pak rozvážel svoje opilé spolupracovníky. Švagrové leží umírající 82 letá maminka v nemocnici, 30 letý syn je schizofrenik a 29 dcera vystudovaná lékárnice žije v Praze a také nevíme, co s ní je, nepracuje, není v kontaktu. Jak pomoct?

Odpověděl: Markéta Kordová

Dobrý den.

Léčba závislosti je záležitostí dobrovolnou, takže je velmi obtížné, pokud si dotyčná osoba neuvědomuje svůj problém, to nějak více řešit.

Doporučuji obrátit se v místě bydliště na nějaké odborné zařízení specializující se na oblast závislosti a tam se více a podrobněji v osobním kontaktu poradit, co by se dalo ještě více udělat ohledně komunikace, motivace atd. Veškerá zařízení pracující se závislými nabízí ve svých službách mimo jiné i poradenské služby pro rodinné příslušníky a to nezávazně a bezplatně. U Vás se můžete spojit s AT ambulancí kontakt níže nebo s léčebnou, kde se bratr léčil.

 

AT ambulance - Psychiatrické oddělení při Fakultní nemocnici Ostrava

Poliklinika, budova A, 4. patro

17. listopadu 1790

Ostrava
Telefon: 597373209

Ordinační hodiny: PO,ÚT,ST,PÁ: 7,30-15,00, ČT: 8,00-15,00

Více zde: http://www.fno.cz/ambulance/oddeleni-psychiatricke

 

Psychiatrická nemocnice Opava: http://old.pnopava.cz/zdravotnicka-pracoviste/oddeleni-d

 

Dál se můžete podívat i na jiné možnosti v databázi zde: http://www.drogy-info.cz/index.php/map/

V rubrice Mapa pomoci zadat okres, kraj, město a druh (v tomto případě AT ambulance nebo Psychiatrická léčba).

 

Co se týče nedobrovolných pobytů: je to tak, že pokud nastane situace, kdy je konzumující osoba v ohrožení svého života nebo svým jednáním ohrožuje své okolí, lze zavolat záchranný systém. Tato osoba je pak převezena na psychiatrii, kde je pouze po dobu, než odezní akutní stav. Nejedná se tedy o klasickou léčbu závislosti, jak jsem uváděla výše, s tou je potřeba souhlasu dané osoby. Pokud lékaři usoudí, že stav hospitalizovaného se nelepší, mohou pak požádat soud o prodloužení hospitalizace (to jsou, ale povětšinou případy, kdy je s diagnózou závislosti spojena další závažná psychiatrická dg).

 

Doporučuji obrátit se na odbornou pomoc a v osobním kontaktu vše více a podrobněji zkonzultovat.

Přeji, dostatek sil všem zúčastněným a zlepšení situace celkově.

S pozdravem MK

 

 

 

Zpět