Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Partner alkoholik

pajinka111

Dobrý den,partner je alkoholik..vždycky docela popíjel a postupme let,začal pít opravdu prakticky každý den a to vešinou tvrdý alkoho,denně láhev rumu,vodky atd..je mu to celkem jedno..je mu 46let,máme 2 děti / 5 let syn a 2 roky dcerka/ z předchozího manželství má ještě 2 dospělé dcery.Jeho předchozí manželství skončilo,také právě kvůli alkoholismu..Partner mě už v opilosti několkrát i fyzicky napadl,čím déle a víc pije,stupnuje se i jeho agresivita.Abstinovat nevydrží nikdy déle než 3,4 dny.Má zatím dobrou práci,kde celkem slušně vydělavá,ale pujde li to takhle dál,přijde doba,že ho brzo nachytají.Mají sice kontroly na alkohol,ale moc nevěřím,že je to poctivé,vím že měl několikrát popito.Už 2x přišel o řidičák kvůli alkoholu a platil vysokou pokutu..tak 1 za měsíc se prostě sbalí a někam jede a třeba 3 až 5 dní pije uplně do mrtva..nevím kde je,nedává o sobě vědět,přijde,až je mu tak strašně zle že už nemůže..nebo jen chodí tady u nás celé dny po hospodách a přespává v autě,aby nemusel domů.Po těhle akcích to s ním vždycky chci ukončit,ale on naslibuje že se pujde léčit,že bude brát léky,že bude dělat všechno..během pár dnů je tam kde byl a je mu všechno jedno.Léčit se jít nemůže,protože by přišel o psychotesty a tím i o práci,pokud by přišel o práci,myslím,že to by ho zlomilo už úplně..Na jeho obhajobu, můžu říct,že je celkem dost pracovitý,udělá ,opraví kolem starého domu opravdu hodně,seká,řeže dřevo,vyrobí ze dřeva co je potřeba,i dětem postele atd..ale bohužel vždy se u toho opije..Najk nevím jestli je ještě nějaká šance na jeho nápravu,babičky nemáme,jsem na věšechno prakticky sama,ale nějaké peníze domů dává,z mateřské bych to rozhodně neutáhla,ale víc jak půlku propije..Je nějaká šance na léčení -anonymně,bez toho aby musel hlásit v práci kde je?také jak je to finančně?penez zrovna moc nemáme..moc děkuji za odpověd..

Odpověděl: Markéta Kordová

Dobrý den.

Ve své podstatě je každá léčba anonymní - mezi lékařem/terapeutem a pacientem/klientem se v rámci terapeutického kontraktu uzavírá smlouva o mlčenlivosti. Pokud se člověk léčí ze závislosti v pobytovém zařízení (léčebna, komunita) může být pacient/klient vedený v pracovní neschopnosti a tudíž musí některé své osobní údaje poskytnout. Úplně anonymní to tedy není. Úřady o léčené osobě vědí s ohledem na vyplácení nemocenské, sociálních dávek, podpory, plnění pojistek atd. Nicméně tyto údaje (o tom, že se člověk léčí zrovna ze závislosti) podléhají ochraně soukromí a nikdo nemá právo takové informace získat, pokud to není výslovně pacientem/klientem povoleno. Nemělo by se tedy stát, že by se třeba lidé v okolí léčeného dozvěděli o jeho potížích od někoho jiného, než od něj samotného.

 

Netuším, kde žijete (tudíž kam Vás nasměrovat) - kde byste se mohla třeba nejdřív jen Vy sama poradit co a jak dál. Veškerá léčebná zařízení poskytují poradenské služby i rodinným příslušníkům, bylo by rozumné léčebné možnosti, které by mohl přítel využívat a možná i Vaše případné obavy, probrat v osobním kontaktu.

 

Pobyt na detoxifikační jednotce a léčba na AT odděleni jsou hrazeny ze zdtavotního pojštění, stejně jako jakýkoliv jiný pobyt v nemocnici.

 

Napište nám, kde žijete (větší města) - pokusíme se Vás vhodně nasměrovat.

 

Mějte se zatím hezky, s pozdravem MK

 

 

Zpět