Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Sestra alkoholik

katka

Dobrý den,
prosím o radu: moje sestra je s největší pravděpodobností alkoholička. Je to lékařka, rozvedená, dvě děti ve střídavé péči, ale ve skutečnosti děti ten její týden jsou u babičky, ona pracuje i žije v jiném městě. Našla si partnera, ale mají neustálé konflikty právě kvůli alkoholu. Jenže nyní chce získat děti jen do své péče, z čehož mám strach, protože pije opravdu denně a pak se chová iracionálně (má sklony k depresím). Ona sama žádný problém nevidí, údajně pít nemusí, jen jí víno chutná. Ale když ji vidím, pije třeba už od rána (před dětmi), skoro nejí, a za večer dá třeba několik lahví vína. Ráno žádnou kocovinu nemá. Když je střízlivá, je hrozně fajn, ale to už je velmi málokdy.
Prosím o radu, jak jí pomoci. Bydlím v jiném městě a vídáme se málo. A mám strach, co by bylo, kdyby děti do své péče opravdu dostala.
Moc děkuju.
Katka

Odpověděl: Amrit Sen

Katko, zdravím Vás.
Díky za důvěru, chápu Vaše obavy a starost. Píšete, že se sestra svoje pití, jako problém, nevnímá. Pak je velmi těžké její pití ovlivnit. Podle toho, jak situaci popisujete, nejspíš sestra závislá na alkoholu skutečně je. Aniž si problém připustí, z vlastní vůle se rozhodne k pozitivním změnám, pak bez její iniciativy, aktivních kroků a vynaložené energie směrem k úzdravě, se těžko cokoli zlepší.
Sestře tedy nejvíce pomůžete, když situaci proberete s odborníkem, který pracuje s příbuznými uživatelů návykových látek, a poradíte se s ním. Dozvíte se, jak lze podpořit motivaci sestry k léčbě, nebo aspoň ke kontaktu se službou, která poskytuje lidem v obdobných situacích ambulantní podporu a pomoc. Tyto služby jsou bezplatné a mohou být poskytovány i anonymně. Zároveň se dozvíte, jakých chyb se vyvarovat. Nevadí, že bydlíte každá v jiném městě. Nejlépe je si předem domluvit termín schůzky s pracovníky služby, každá v dosahu. Nesejde tolik na tom, jestli půjde o AT poradnu, adiktologickou ambulanci, kontaktní centrum, nebo podobný typ služby.
Až budete mít příležitost, řekněte sestře otevřeně o svých obavách, že ji máte ráda, že se bojíte o ni i o děti. Navrhněte jí, ať vyhledá odbornou pomoc, případně jí předejte kontakty. Víc za ni ale nepodnikejte, mohlo by to být spíš ke škodě, než k užitku.
Vy ale nečekejte, jak jsem navrhoval, poraďte se o vhodném postupu sama co nejdříve.
Pro děti můžete, a měla byste, udělat více. Pozice, výchova, bezpečí, pohoda a štěstí dětí v kontaktu s téměř nonstop opilou matkou je alarmující. Věřím, že to pro Vás může být obtížné, ale podnikněte nezbytné kroky. Kontaktujte Oddělení sociálně-právní ochrany dětí, spádového úřadu v bydlišti sestry, který zajistí dohled nad situací a měl by zajistit v případě potřeby i bezpečí dětí. Chápu, že se to nečte dobře, že nemusí být příjemné být v pozici "proti" blízkému člověku, kterého máte ráda. Bydlíte daleko, osobně situaci "neprojistíte", navíc velmi často bývá právě kontakt se "sociálkou" impulsem k tomu, že závislý začne situaci řešit, případně uvažovat o léčbě, která bývá vždy, i kdyby mělo jít pouze o ambulantní formu, během na delší trať.
Nevyčkávejte tedy, jednejte.
Když napíšete, ve kterém, nebo poblíž kterého většího města Vy i sestra bydlíte, rádi Vám kontakty na služby obratem pošleme. Kontakt na patřičný OSPOD najdete bez potíží na internetu.
Jak můžete kontakty na výše zmíněné služby vyhledat podle typu a místa v ČR vyhledat sama, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html 

Další info a kontakty zde:

http://www.alkohol-alkoholismus.info/
http://www.alkohol-alkoholismus.info/lecba/at-ambulance.html
http://www.alkoholik.cz/zavislost/
http://www.alkoholik.cz/zavislost/lecba/
http://www.alkoholik.cz/zavislost/lecba_alkoholismu/index.html
http://www.alkoholik.cz/zavislost/kontakty_na_lecebny_terapetuty/index.html
http://www.alkoholik.cz/zavislost/lecba_alkoholismu/lecba_alkoholismu_protialkoholni_lecba_postup.html
http://www.alkoholik.cz/zavislost/lecba_alkoholismu/ambulantni_lecba_alkoholismu_zavislosti_na_alkoholu.html
http://www.alkoholik.cz/zavislost/kontakty_na_lecebny_terapetuty/kontakty_na_protialkoholni_lecebny_v_cr_a_zarizeni_zabyvajici_se_lecbou_zavislosti.html

Přeji Vám, sestře i dětem vše dobré, kdykoli napište,
Amrit Sen.

Zpět