Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkohol

Eva

Dobrý den, syn byl před třemi lety v protialkoholní léčebně v Opavě. V současné době nepracuje, zdržuje se v mém bytě na Holečkově ulici v Praze, pije každý den, jde to s ním z kopce. Prosím o sdělení na koho se obrátit, aby mohl nastoupit do léčení. Děkuji.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den, Evo,

 

děkuji za dotaz. Píšete, že byl syn v léčbě v Opavě, přesto se k užívání alkoholu vrátil, nepracuje, bydlí ve vašem bytě a jak píšete, jde to s ním z kopce. 

 

Pokud jde o kontakty, na zařízení, kam by se mohl v Praze syn obrátit, míst je hned několik. Rozhodnout by se však měl syn sám. Předpokládám, že syn je plnoletý. Pokud jde o releps, měl by mít informace již z léčebny v Opavě. Kontakty najdete zde. Stačí zadat region, drogu a typ služby, kterou by syn chtěl využít - nejspíš by mohlo jít v tuto chvíli o některou AT poradnu, anonymní alkoholiky, nebo opět léčebnu. 

 

Stěžejní mi však přijde, jestli má o pomoc syn vlastně vůbec zájem. Je-li to jeho přání, jít do léčby, nebo spíše vaše. Kdyby syn jakoukoli pomoc odmítal, nejspíš by bylo na místě, abyste se na nějakou poradnu obrátila vy sama. Nejen, že tam zjistíte, že podobný problém řeší i další rodiče, ale budete si moci o celé situaci podrobněji promluvit, zmapovat svoje (případně i synovi) možnosti, zorientovat se, vypovídat se a ulevit si (třeba od pocitů viny, které nejsou ničím výjimečným).

 

Pokud jste z Prahy, mohla bych vás, ale i syna, odkázat například rovnou sem, do organizace Anima, která se podobným problémům věnuje již řadu let. Stačí tam zavolat, stručně popsat situaci a objednat se. 

 

Kontaktní údaje
mobil: 777 113 387
pevná: 224 968 239
e-mail: info@anima-terapie.cz

 

Kontaktní osoba
Hana Barešová, sekretářka sdružení
K dispozici pondělí - čtvrtek od 9 do 15 hodin,
pátek 9-12. V jiný čas prosím zanechte zprávu
v hlasové schránce nebo zašlete SMS.

 

Kontaktní adresa
Anima - terapie, z.ú.
Apolinářská 4a
128 00 Praha 2

 

Stačí to takhle?

S pozdravem,

Gabriela M.

Zpět