Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kvartalni alkoholik

Martin

Dobry den. Jiz od pocatku vysoke skoly, tj 20 let zpatky jsme s prateli chodili kazdy patek a sobotu na pivo, nejdrive se pilo tak do pulnoci a druhy den se fungovalo, nyni chodim jen 1x tydne, ale vracim se druhy den kolem poledne, vypiju vice nez 10 piv a pullitru tvrdeho, mam okna, ztracim veci, mam potize v praci, ptz do ni nedorazim, mam jaterni potize, sileny tlak, deprese, strach o zivot a rodinne potize. Mam dve vysoke skoly, prestizni praci, presto si neumim pomoci. Nekdy nepiju treba mesic, kamaradi piji takrka denne, ale daji si pet piv a jdou domu. To ja neumim. Ackoli casto chodim do baru jako ridic a nepiju a ani me pit nelaka, kdyz piji ostatni, jakmile se napiji, jsem ztracen a piji co se do me vejde. Ma tento problem reseni? Dekuji.

Odpověděl: Jakub Chudomel

Dobrý den Martine,

 

díky za dotaz.

 

Popis vašeho vztahu k alkoholu má patrné známky rozvinuté závislosti, zřejmě na pomezí třetího a čtvrtého stádia. Typickou vlastností závislosti na alkoholu jsou postupné změny: postupné zvyšování tolerance vůči alkoholu, postupná ztráta kontroly užívání alkoholu a postupné zanedbávání jiných potěšení a zájmů. Přesně dle vašeho popisu. A nyní ta dobrá zpráva, vaše situace má řešení. To spočívá v trvalé abstinenci od alkoholu.

 

Dle často používané Jellinekovy typologie (americký psycholog E.M.Jellinek) rozlišujeme pět typů závislosti na alkoholu:

Typ alfa: tito lidé požívají alkohol jako sebemedikaci, aby odstranili špatnou náladu, úzkost či depresi, pro typ alfa je charakteristické, že většinou pijí o samotě

Typ beta: příležitostní požívání alkoholu, výrazné ovlivnění sociokulturně, tj. častým pitím ve společnosti, tito lidé mají často tělesné poškození

Typ gama: také označován jako anglosaský typ, typický preferencí piva a destilátů, závislost na alkoholu, postupně roste tolerance k vypitému množství.

Typ delta: také označován jako románský typ, typický preferencí vína. Je to trvalé udržování hladiny alkoholu v krvi, bez výraznějších projevů opilosti či ztráty kontroly.

Typ epsilon: epizodické zneužívání alkoholu, období nadměrné konzumace, střídané abstinencí. Tento typ není příliš častý.

Jellinek dále vypracoval popis vývoje závislosti na alkoholu do 4 fází:

1) Počáteční (symptomatické) období

2) Varovné (prodromální) období

3) Rozhodné (kruciální) období

4) Konečné (terminální) období

 

Většinou lze obtížně přestat s nadužíváním alkoholu bez odborné pomoci. Nepíšete, odkud jste, proto vám doporučuji kontaktovat pražské Oddělení pro léčbu závislosti VFN Apolinář, Apolinářská 4, Praha 2 128 00. Nejméně proto, abyste s nimi svoji situaci konzultoval. Nechci vás strašit, ale pokud nepřestanete s pitím, vaše situace - zdravotní, rodinná, pracovní, a další se mohou ještě výrazně zhoršit.

 

Kdybyste chtěl kontakt mimo Prahu, napište.

 

Přeji vám správný úsudek a hodně sil

 

J.Chudomel

 

 

 

Zpět