Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

už nechci pít

Lenka

Dobrý večer,
pila jsem tak nějak vždy, ale celkem s mírou. Ale asi poslední rok se mi to začalo stupňovat. A už dál nechci. Chci to zvládnout sama. Od 2. 1. 2016 jsem nic nepozřela. Není mi nic moc. Mám teploty a nechuť k jídlu. Jak dlouho to bude ještě trvat?????

Děkuji

Odpověděl: Amrit Sen

Lenko, zdravím Vás.

Máte můj obdiv a respekt, Vaše odhodlání a každý den abstinence se počítá. Jestli situaci správně chápu, potýkáte se nejspíš s fyzickými abstinenčními příznaky, což svědčí o tom, že Váš alkoholismus dosáhl pokročilého stadia. Tyto příznaky většinou poleví a odejdou do pěti dnů, tedy pokud nedojde k delliriu tremens, abstinanční psychóze, která může člověka ohrozit na životě. Ve všeobecném povědomí, bohužel není, že při abstinenčních příznacích na alkohol, umírá více lidí, než například na heroinový "absťák". 

http://www.alkoholik.cz/zavislost/abstinence_dohled/abstinence_u_alkoholika_pri_odvykaci_lecbe_a_dlouhodoba_priznaky_pravidla.html
http://www.pomocvzavislosti.cz/cs/akt/abstinencni-priznaky-pri-zavislosti-na-alkoholu

http://www.drogovaporadna.cz/alkohol.html

Píšete, že "to", chcete zvládnout sama.

Potíž je v tom, že i pokud se Vám podaří vyabstinovat, riziko, že začnete dříve, či později, bez podpory, odborné pomoci, informací a zvládnutí některých velmi potřebných a prospěšných dovedností, pít znova. Pak Vám bude zvládnutí a překonání útrap, kromě přijetí skutečnosti, že sama nedokážete abstinenci dlouhodobě udržet, promiňte, k ničemu. Vyabstinování je pouze první krok k osvobození, přes všechna rizika, krize a nepříjemnosti ten nejsnažší. Zvládnoutí závislosti psychické, která dokáže být velmi záludná, bývá tím nejtvrdším oříškem, jde vždy náročný dlouhodobý proces, takže jestli skutečně toužíte obstát, uděláte nejlépe, když odbornou pomoc vyhlédáte. 

Doporučuji Vám telefonicky kontaktovat nejbližší službu, která se zabývá problematikou alkoholismu a domluvit si termín schůzky, nebo tam zajít rovnou, v provozních hodinách. Může jít o AT poradnu ve zdravotnickém zařízení, adiktologickou ambulanci neziskové organizace, nebo podobnou službu, která pracuje s lidmi, kteří užívají návykové látky.Při osobním pohovoru, po podrobnějším seznámení se situací, Vám zkušený odborník doporučí konkrétní kroky, jak ji řešit, co můžete podniknout, abyste se dostala z nejhoršího při minimalizaci rizik a útrap, také jak pracovat s cravingem - chutěmi, jak abstinenci udržet. Zároveň Vás upozorní na chyby, kterým byste se měla vyhnout. Pracovník služby ocení, že jste dokázala přijít sama. Získáte pochopení, respekt, podporu a pomoc, řadu užitečných informací, případně dalších kontaktů.

Můžete si sjednat průběžné konzultace, abyste správně reagovala na další situace a úskalí, jak je čas přinese, mimo jiné, jak rozeznat a zpracovat skryté chutě, abyste dokázala být pevnější v kramflecích.

Nemáte se čeho bát, otevřeností můžete jen získat. Půjde o nezávazný rozhovor, nikdo Vás nebude k ničemu přemlouvat, natož Vás do čehokoli nutit. Pokud dostanete ke zvážení nabídku vstoupit do terapie, ať už ambulantní, stacionární, nebo pobytové léčby, doporučuji Vám ji přijmout.

Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám obratem kontakty na služby a zařízení pošleme.

Jak je můžete vyhledat sama, abyste neztrácela čas, se dozvíte na stránkách naší poradny, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

Další užitečné informace a kontakty najdete zde: http://www.alkohol-alkoholismus.info/

http://www.alkoholik.cz/zavislost/

http://www.alkoholik.cz/zavislost/lecba/

Další z cest, jak řešit Vaše pití, je navštívit meeting, schůzku, velmi dobře fungujícího, téměř stoletím prověřeného společenství Anonymních alkoholiků, které funguje po celém světě. Příchozí svépomocí úspěšně léčí svoji závislost na setkáních, prostřednictvím sdílení svých zkušeností na praktické i spirituální rovině. Setkání pravidelně fungují v řadě měst celé ČR.
Kontakt - AA Anonymní alkoholici: http://www.anonymnialkoholici.cz/index.html
http://www.anonymnialkoholici.cz/setkani/adresar-skupin.html

Budeme rádi, když dáte vědět, jak si stojíte, jak se situace vyvíjí, a jestli Vám byla odpověď užitečná. Přeji hodně štěstí, držím palce, ať je Vám brzy lépe,

Amrit Sen.

 

Zpět