Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jak prestat

Markéta

Každý večer kolem osmi výpiji minimální 4 piva, maximálně 6. Nechci, ale nějak to potřebují i když mi to nechutna a většinou se mi zvedá zaludek a ráno mi není nic moc, chtěla bych poradit jak se donutit přestat. Děkuji

Odpověděl: Amrit Sen

Markéto, zdravím Vás, 

díky za důvěru. Rád bych Vás jakkoli podpořil v rozhodnutí popasovat se s pitím. Nečekejte ode mne stručný návod, každý člověk je originál, navíc internetové poradenství má své limity. 

Nejlepší, co můžete udělat, je vyhledat odbornou podporu a pomoc. Kontaktujte službu, nebo zařízení, které pracuje s lidmi, kteří mají problém s pitím a domluvte si telefonicky termín schůzky. Nesejde tolik na tom, jestli půjde o nestátní adiktologickou ambulanci, AT poradnu ve zdravotnickém zařízení, nebo podobnou službu.

Při osobním pohovoru, po podrobnějším seznámení se situací, Vám zkušený specialista doporučí konkrétní kroky, které Vám pomohou abstinenci zvládnout, zároveň Vás upozorní na chyby, kterých byste se měla vyvarovat. Tyto služby jsou bezplatné.

Předpokládám, že vše nevyřeší jediná schůzka. Zbavit se pití je vždy běh na delší trať, uvidíte ale, že se Vám uleví. Můžete si sjednat pravidelné konzultace, abyste věděla, jak řešit náročnější situace, jak je čas přinese, jak být pevnější v kramflecích a naučila se pracovat s cravingem - chutěmi. 

Nikdo Vás nebude k ničemu přemlouvat, natož Vás do čehokoli nutit, bude na Vás, pokud ji odborník navrhne, abyste případně zvážila možnost nabídky cílené terapie.

Je dost dobře možné, že se ozýváte relativně včas, a že se Vám podaří pití zvládnout bez krkolomných eskapád a vyhrocených situací. Existuje však riziko, že pokud podporu a pomoc nevyhledáte, přestanete zvládat rodinu a další radosti i povinnosti, že se Vám dříve, nebo později, sesype život jako domeček z karet.

Že jste napsala, je dobrý start. Kujte tedy železo, dokud je žhavé, aby se dobrý úmysl nerozpustil v dalším pití. Čím dříve začnete, tím schůdnější a kratší Vaše cesta ke spokojenosti bude.

Kontakty na zařízení a služby:

Psychiatrická ambulance 

Dům lékařů
Bezručova 2
741 01 Nový Jičín
Telefon: +420 556 703 375

AT ambulance při Fakultní nemocnici s poliklinikou

17. listopadu 1790
708 52 Ostrava
Telefon: +420 597 373 145

Psychiatrická ambulance 

Vítězslava Nezvala 604
738 01 Frýdek - Místek
Telefon: +420 558 432 795

Velmi dobře také funguje společenství Anonymních alkoholiků. Příchozí svépomocí úspěšně léčí svoji závislost na setkáních, prostřednictvím sdílení svých zkušeností na praktické i spirituální rovině. Setkání pravidelně fungují v řadě měst celé ČR.

Kontakt: 

AA Anonymní alkoholici

http://www.anonymnialkoholici.cz/index.html
http://www.anonymnialkoholici.cz/kontakty/cr.html
http://www.alkoholik.cz/zavislost/anonymni_alkoholici/anonymni_alkoholici_v_cr_sdruzeni_pro_pomoc_alkoholikum.html

Mnoho užitečného o problémech s užíváním alkoholu, test na závislost, řadu dalších zajímavostí a kontaktů, najdete také na těchto stránkách:

http://www.alkoholik.cz/

http://www.abstinence.cz/

http://www.alkohol-alkoholismus.info/

http://www.laxus.cz/index.php?page=ambulantni-lecba

Budeme rádi, když dáte vědět, jak si stojíte, a jestli Vám byla odpověď užitečná.

Kdykoli napište, držím palce!

Požehnananý Advent a vše dobré,

Amrit Sen.

 

 

 

Zpět