Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jak řešit níže popsanou situaci s alkoholem?

hifkfjdldk

Dobrý večer,
chtěla bych se poradit o své situaci. Přítelovi zhruba před třičtvrtě rokem zemřel náhle otec v poměrně mladém věku. Všechny nás to samozřejmě vzalo, ale nejhorší je to pro přítelovu maminku,tedy tchyni. Od té doby, co se to stalo si nechala předepsat antidepresiva, ovšem za toho třičvrtě roku byla zhruba tak pětkrát opilá a někdy si dala třeba jedno pivo za den, jedno víno za den..ale pouze občas. Ze začátku dokonce prohlásila, že ji pivo uvolňuje. Nyní ovšem podle mých informací a co jsem viděla nepije vůbec, ale nevím přesto, jak se taková situace může vyvíjet. Jaká je pravděpodobnost, že je závislá nebo jak předejít tomu, aby se závislou nestala? Jak celou situaci řešit? Jde mi o to,zjistit závažnost situace, popř. řešení. Přítel od té doby co přestala pít, to neřeší, ovšem já si chci být jistá.
Děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás.

Chápu, že Vás konzumace alkoholu Vaší tchýně v období odchodu jejímu muže vyděsila.

Zprvu bych ráda zmínila, že objektivně posoudit míru pokročilosti závislosti (nebo rizikového užívání) nelze touto formou přes internet, s minimálním množstvím informací a bez osobního kontaktu s dotyčnou osobou. Nerada bych situaci podcenila nebo naopak zbytečně dramatizovala...

Uvádíte, že v období cca 3/4 roku byla 5x opilá, v mezidobí konzumovala 1 pivo nebo víno denně (z příspěvku není zřejmé, zda jednu sklenku nebo lahev) - pokud nešlo o lahev, ale sklenku, nemuselo by to být vážné, pokud o lahev to už je alarmující. Také, ale uvádíte, že v současné době nepije vůbec, což je dobře. V některých situacích se může stát, že pokud se člověk dostane do nějakého těžkého životního období (což náhlá ztráta partnera bezesporu je), volí určitou formu ,,automedikace" - například vyšší mírou konzumace alkoholu a po odeznění nejhoršího období se toto chování nějak samo přirozeně upraví a vrátí opět do normálu. Čím vůbec nechci, ale zmínit, že je vše v naprostém pořádku, samozřejmě konzumace alkoholu ve spojitosti s užíváním antidepresiv vhodná není.

Ale jak jsem uváděla v úvodu, opravdu velmi těžko dělat nějaké objektivní závěry touto cestou. V případě, že by se něco změnilo, tchýně se opět vrátila k nadmíře pití, pak by asi byla na místě konzultace s odborníkem (můžete Vy jakožto blízká osoba využít poradenských služeb určených pro rodinné příslušníky v nějakém specializovaném zařízení). Pokud byste o takovou konzultaci měla zájem už teď, napište, kde žijete (větší města) pokusíme se Vám vyhledat vhodné odborné zařízení v místě Vašeho bydliště.

Mějte se zatím hezky, s pozdravem MK

 

 

Zpět