Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

co se stane

žádná

mám kamaráda který byl loni hospitalizovaný na JIP otrava alkoholem,dostal se ztoho,doktoři řekli že nesmí ani skleničku piva,bohužel začal znova PIVEM a občas to proloží panákem,nedá si říct.

Odpověděl: Markéta Kordová

Dobrý den.


Pokud kamarád dostal od lékařů jasnou informaci, že již nesmí pít, měl by abstinenci držet, lékaři mu toto jistě neřekli jen tak, má to určitě vážný důvod.

 

Moc toho nepíšete, dle toho mála co jste uvedla, to vypadá, že kamarád o tom nechce asi nic moc slyšet. Obávám se, že pokud se kamarád ke svému zdraví staví takto nezodpovědně, moc šancí jak to ovlivnit bohužel, nemáte. Můžete mu sice jasně dávat najevo, co si o tom myslíte, můžete mu třeba nabídnout, že mu pomůžete zprostředkovat odbornou pomoc a třeba jej doprovodit na první návštěvu, ale pokud se rozhodne, že bude i přes zdravotní rizika dál holdovat alkoholu, nezbude Vám nic jiného, nežli se s tím smířit. Chápu, že dívat se na blízkou osobu, která se ničí je bolestné, ale jak to s ním dál bude nebo nebude, záleží nejvíc na něm.

 

Motivovat nemotivovanou osobu sice není úplně nemožné, ale je to velmi náročný a dlouhodobý proces. Pokud byste si o tom chtěla třeba více promluvit, můžete se sama na nějaké zařízení obrátit. Veškerá odborná zařízení nabízí ve svých službách i poradenské služby pro rodinné příslušníky a další blízké osoby. Pokud byste měla zájem, můžeme Vám nějaké vyhledat (postačí uvést města, která by připadala v úvahu).

 

Když tak ještě napište. Mějte se zatím hezky, s pozdravem MK

 

 

 

 

Zpět