Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Závislost na alkoholu

Jd

Dobry den, delam si starosti o svou přítelkyni. Jsme spolu jiz deset mesicu a zvazujeme spolecne bydleni, ale mam o ni strach, nebot neni den, aby nepozila nejaky ten alkohol. Ja sam jsem abstinent, takze me trochu desi, kdyz dokaze po praci vypit lahev vina a rano ji nic neni. Nebo to alespon nedava najevo. Jedine , co je mi utechou je, ze kdyz jde do prace, tak se piti nedotkne. Dela dvanactky a kratky - dlouhy tyden. Ale kdyz prijde z prace, tak si bud koupi levnejsi vino a dela si strik- to vypije cca pul flasky za vecer , nebo si koupi lepsi a to vypije cele neredene. Kdyz byla ta vedra , tak pila misto vina piva. Min 3 kousky na vecer. Mockrat uz jsem se s ni na toto tema bavil a pokazde me ujistovala, ze zavisla neni a ze to nemam resit. Kdyz se ji snazim krotit, tak ji jen podrazdim. Je ji 42let a pry uz takhle pije spostu let a nepropada tomu vic. Jeste bych chtel podotknout, ze asi pred 10 lety byla pry drogove zavisla ( bez jehel) dostala se z toho sama. Dela mi to jeji piti starosti, nebot ma predchozi pritelkyne byla kvuli alkoholu v lecebne. Byla tez zavisla uz kdyz jsem ji poznal, ale ta pila i v praci a vubec bez toho nedokazala fungovat. Ma soucasna pritelkyne to asi ma tak nejak pod kontrolou, ale nedokaze si to uplne odpustit. Pred dvema dny mela \"jen dve mala piva\" , ale vcera vecer vypila celou lahev vina behem dvou hodin. Kdyby si dala sklenku vina denne, tak to neresim, ale bohuzel nevi kdy prestat a ja nevim, co delat, abych si ji nepostval proti sobe. Obcas si jdeme nekam sednout a tam si da jednu nebo dve sklenky vina a kdyz doma nic neni, tak uz si nic neda a je v pohode. Ale vetsinou si doma dava ten strik a kdyz ma volno, tak opet vypije celou lahev za den. Pokud mi dokazete nejak poradit, budu rad, ale mam strach, ze pokud ona nebude chtit pomoct, tak asi zadna rada neni. Predem dekuji za Vas cas.

Odpověděl: Amrit Sen

Zdravím Vás.Chápu Vaše obavy, nezlobte se, jestli Vám přijde moje doporučení příkré, ale měl byste plánované sestěhování ještě zvážit a přinejmenším odložit do doby, kdy si uděláte jasno v tom, jestli chcete trávit další život s alkoholikem.Není nejspíš náhoda, že si vybíráte podobné partnery, byť jste abstinent. Odpusťe, ale není Vám 20, abyste opakoval stejné chyby. Podle všeho v situaci, kterou prožíváte, potřebujete podporu, pomoc a informace zejména Vy. Vaše přítelkyně buď svojí situaci nevnímá jako problém, nebo svúj případný problém zakrývá. Tak či tak, je velmi těžké člověku bez motivace a vlastního odhodlání pomoci, jak nejspíš sám dobře víte. Naopak, špatně volenými snahami o pomoc můžete podpořit setrvávání přítelkyně v současném stavu, nebo její propad.Nejsem vědma, možné je i to, že se přítelkyně spokojeně propije dlouhým zbytkem života bez kixů a eskapád, ale jistě znáte pořekadlo "tak dlouho se chodí se džbánem...".

Otázkou je, jaké šance máte vůbec na to, abyste se v takovém partnerství cítil spokojený a šťastný Vy.

Je poměrně časté, že lidé závislí na návykových látkách přejdou z jedné drogy na druhou, tedy například z nelegálních drog na alkohol. Ten může být při dlouhodobém užívání stejným, ne li spolehlivějším devastátorem a zabijákem.Pravdou je, že je společensky tolerovanější, takže pokud se člověk neválí páchnoucí a špinavý na ulici, chodí do práce, kterou nějak zvládá a nebije a netýrá své blízké, tak se vlastně "nic neděje", na první pohled...

Doporučuji Vám o svých obavách a pocitech s přítelkyní otevřeně promluvit. Pokud jim nedopřeje sluchu a nebude mít vůli podniknout konkrétkní kroky k tomu, abyste se mohl ve vztahu cítit bezpečněji, nemá vůbec žádný smysl se sestěhovávat. Pokud to podceníte, riskujete, že si na sebe upletete bič, případně torturu.Pokud tomu bude přítelkyně nakloněna, udělá nejlépe, když vyhledá podporu a pomoc, a svojí situaci zkonzultuje s odborníky některého zařízení, nebo služby, která se zabývá alkoholovou, nebo závislostní problematikou ve svém dosahu. Tyto služby jsou bezplatné. Nesejde tolik na tom, jestli půjde o zdravotnické zařízení, poradnu, adiktologickou ambulanci, nebo o neziskovou službu, kde může kontakt proběhnout i anonymně.

V každém případě ale neodkládejte kontakt s odborníky Vy. Nejlépe je si předem telefonicky domluvit termín schůzky. Při osobním pohovoru, po bližším seznámení se situací Vám zkušený specialista doporučí postup a kroky, které můžete pro zdárnější vývoj k Vašemu klidu podniknout. Jak se v situaci lépe zorientovat, jak s přítelkyní komunikovat, aby vzrostly šance na pozitivní vývoj ve vztahu a spokojenější soužití. Zároveň Vás upozorní na chyby, kterých byste se měl vyvarovat. Co je velmi důležité, seznámí Vás s možnostmi, jak se můžete pokusit posílit motivaci přítelkyně k pozitivním změnám a jejímu případnému kontaktu s odborníky.Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám kontakty na zařízení a služby v dosahu obratem pošleme. 

Jak je můžete vyhledat sám, se dozvíte na stránkách naší poradny v odkazu Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html

Další kontakty a důležité informace k tématu, najdete na stránkách:

http://www.alkoholik.cz/zavislost/

http://alkoholik.webnode.cz/

http://www.alkohol-alkoholismus.info/

http://www.alkohol-alkoholismus.info/lecba/at-ambulance.html

http://www.laxus.cz/index.php?page=ambulantni-lecba

http://www.abstinence.cz/index.php?rubrika=9

http://www.alkohol-alkoholismus.cz/mapy/blog

http://xn--strnkywww-21a.alkohol-alkoholismus.cz/adresy

http://poradna.adiktologie.cz/zavislosti/z-alkohol/

http://www.napivosrozumem.cz/?back=poradna/kde-hledat-pomoc/poradna-pro-alkohol-a-jine-zavislosti-p-centrum.html

Přeji Vám i přítelkyni hodně štěstí,

Amrit Sen.

 

 

 

Zpět