Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

manzel alkoholik?

trapeni

Dobry den,jiz minimalne 2 roky bojuji s manželem a jeho pitim. jeho davky jsou 3 piva denne, nekdy 3+lahev vina. Kde byl začátek sama nevim, mame za sebou tezke obdobi s nemoci dítěte a manzeluv vecny neuspech v praci apod. a manzelstvi v troskach. Když sem manžela několikrát prosila at to zkusi přemoct, vždy jsme se zhadali ze není alkoholik. Jednou se pokusil tyden ci 14 dni nepit, videla jsem na nem jak odpuchl a pod.. Jinak je porad podrazdeny, nepozorny, ale uplne bych to k tomu nevztahovala. Hadame se uz kvůli vsemu. Není ochotny s tim nic delat a moje prosby jsou jen jasne spucunk me osoby a kopa výčitek. Dle mne ma velke problémy, uz jsme prisli o manzelstvi, deti tim trpi a ja nemam jedinou sanci ho poprosit aby s tim zamaval. Jeho verze je, ze pije, ze jedine pivo uhasi zizen. Prosim vas o radu, jak na nej. Nevim jak dal, mam dve male deti, život na nic, jen vycitky a navraty domu manžela uz zpusobi tres rukou spis mne. Deti to také zatezuje, ale manzel vse svaluje na mne.

Odpověděl: Markéta Kordová

Zdravím Vás.

Dotaz jste pojmenovala trápení a trápení je také cítit z celého Vašeho textu. Chápu, že celá tato situace je náročná, možná i bezvýchodná. Pokud se manžel sám nerozhodne a neučiní změnu v postoji k alkoholu a přiznání si problému, který jde řešit, obávám se, že to lepší nebude.

 

Léčba závislosti se dá poměrně dobře léčit, ale je nezbytná motivace, ochota a schopnost spolupracovat. Pokud partner nepřipouští, že by měl problém, je nemožná změna. Motivovat nemotivované osoby sice jde, ale je to velmi náročný a leckdy i dlouhodobý proces. Neexistuje jedna universální věta, která by se dala aplikovat na všechny a měla okamžitou účinnost.

 

Pokud máte chuť se o to pokusit, doporučuji se spojit s nějakým odborným zařízením specializující se na oblast problematiky závislostí a využít poradenských služeb, které jsou poskytovány rodinným příslušníkům. V osobním kontaktu byste tak měla více potřebného prostoru probrat vše co je třeba a možná se tak i lépe rozhodnout co dál...

 

Napište, odkud jste, pokusíme se Vám doporučit vhodné kontakty, kde byste se mohla o všem, co potřebujete poradit.

 

Přeji dostatek sil. Mějte se zatím hezky.

 

S pozdravem MK 

 

Zpět