Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Psycholog nebo lecebna?

novomilsky

Dobrý den
Zajímalo by mě jestli je moje expřítelkyně alkoholička nebo jestli se jen neumí chovat.Cca 3x do měsíce vyráží do baru,odkud se již po 2 sklenkách vína nemůže odlepit a sedí tam až 20hodin v kuse! Doma s pitím problémy nemá,pije 2 sklenky vína každý večer a jde spát.Tohle chování jí zrujnovalo všechny předchozi vztahy i vztahy s rodinou a chce to řešit.Má začít u psychologa nebo v nějaké poradně?
Děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

Zdravím Vás.


Míra pokročilosti závislosti se poměrně špatně určuje bez osobního kontaktu a s minimálním množstvím informací.

 

Zde vám kopíruju kritéria závislosti dle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN):

 

MKN říká, že při závislosti má pro jedince užívání nějaké látky přednost před jiným jednáním, kterého si dříve cenil více. Jako centrální charakteristiku onemocnění označuje touhu (často silnou a přemáhající) užívat psychoaktivní látku. Touhu užívat drogy si jedinec uvědomuje (i když ji nemusí přiznávat) a snaží se často užívání kontrolovat nebo i zastavit. Obyčejně však neúspěšně.


Pro diagnózu závislosti je potřeba, aby byly v posledních 12 měsících přítomny alespoň tři z následujícího seznamu příznaků:


* silná touha a nutkání užívat látku
* potíže v kontrole užívání látky
* užívání látky k odstranění tělesných odvykacích příznaků
* průkaz tolerance (potřeba vyšších dávek drogy k dosažení očekávaného stavu)
* zanedbávání jiných zájmů a potěšení než užívání drogy
* pokračování užívání i přes jasný důkaz škodlivých následků užívání (depresivní stavy, nákaza virovou žloutenkou při injekční aplikaci, cirhóza jater při užívání alkoholu apod.)

 

Uvádíte, že přítelkyně již pociťuje problémy, zejména ve vztazích, má potřebu to řešit. Může se na tato kritéria podívat a upřímně si odpovědět, zda tato kritéria splňuje. Pokud zatím ne, rozhodně bych to nebrala, jako skutečnost, která by Vás měla uklidnit. Spíše se pokuste zamyslet nad tím, zda riskování psychického a fyzického zdraví, případný sociální propad, vytvoření závislosti (pokud v ní ještě není) a plno dalších potíží, které se ke zneužívání alkoholu obecně, potažmo závislosti váží, ji to stojí...

 

Obrátit se na odbornou pomoc je rozumné. Není celkem důležité, zda navštíví poradnu nebo psychologa, důležité je, aby odborník, kam půjde, byl specializovaný na závislosti. Rádi Vám poskytneme vhodný kontakt, postačí, když napíšete a uvedete větší města, která máte v dosahu.

 

Mějte se zatím hezky a ozvěte se.

 

S pozdravem MK

 

 

Zpět