Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Mám problém?

Silvester

Dobrý den, mám velice rád pivo, před rokem a půl jsem pil tak zhruba 3-4 denně, na jednorázových akcích s přáteli (řekněme jednou za měsíc) to mohlo být i 10 piv. Pak se mi povedlo přijít domů v tak hrozném stavu (po neodmítnutí nabízených lihovin), že po následujících rodinných problémech jsem na měsíc přestal úplně s alkoholem.
Poté jsem si zase začal dávat občas pivo, většinou 1 denně, v čistém průměru zhruba 2 za den.
Problém je ten, že když zasednu někde s přáteli, tak občas neuhlídám svou míru a opět to skončí nějakým excesem doma.
Nevím jak tento stav řešit, vidina úplné abstinence mě samozřejmě moc netěší, ale kdyby nebylo zbytí, tak je to pořád příjemnější vyhlídka, než přijít o rodinu s dětmi.
Mám řešit situaci osobně v AT poradně?

Děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás.

Ptáte se, zda máte problém. Problém je v tom, že míru pokročilosti závislosti neumíme zhodnotit na dálku, přes internet a bez osobního kontaktu. Pokud Vám nadmíra konzumace alkoholu způsobuje problémy v partnerském a rodinném životě, s největší pravděpodobností problém máte nebo by mohl v návaznosti na to zanedlouho přijít, pokud se k tomu nějak nepostavíte.

 

Zda byste zvládnul své pití omezit, také nedokážu posoudit. V mnohých případech je trvalá abstinence nevyhnutelná, zda je to i Vaše situace si netroufám zodpovědně tímto způsobem určit. Sám si, ale moc dobře uvědomujete, co by se mohlo stát, kdyby se další alkoholový exces případně opakoval. Možná si neumíte trvalou abstinenci představit, v podstatě to je mnohem jednodušší nežli bojovat s alkoholem a snažit se jej dostat do ,,přijatelné míry", když víte, že Vám to moc nejde. Také je to bezpečnější s ohledem na důsledky, které by díky pití mohli přijít. Plno osob, které se pokoušeli pít méně, se postupně přes opakované recidivy dopracovali k tomu, že je výhodnější to nepokoušet a nepít vůbec.

 

Rozhodně je, ale fajn, že si svou situaci uvědomujete, umíte pojmenovat co to se děje, uvědomujete si případné ztráty a zároveň hledáte řešení. Myslím, že konzultací v AT poradně nic nezkazíte.

 

Kontakty naleznete zde: www.drogy-info.cz - v rubrice Mapa pomoci po zadání kraje, okresu, města vyberte Druh (AT ambulance) nebo můžete napsat znovu a vhodné zařízení Vám vyhledáme. Postačí uvést větší města, která máte v dobré dostupnosti.

 

Mějte se zatím hezky, přeji dostatek sil!

 

S pozdravem MK 

 

Zpět