Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Kvartální alkoholik

jolka

Dobrý den,chtěla bych se poradit ohledně manžela. Začal hodně pít,a stále se to stupňuje.Před tím to bylo většinou jednou za měsíc a to se pak zavřel někde sám a pil 2-3 dny(už jen kvůli tomu ho stále přesvědčuji na léčbu),ale poslední dva měsíce jsou peklo.Pije i doma (sice jen pivo)ale v momentě,kdy se dostane mimo mou kontrolu je konec.Je zabarikádovaný sám ve svém starém domě po rodičích,nebere telefon a pije.Za tento měsíc už to bylo 3x,z toho jednou skoro 5 dní v kuse. Měl k tomu sklony vždycky,jen teď díky extrémnímu pracovnímu stresu je to šílené.Čekáme rodinu a nevím co s tím.Když nepije a věnuje se rodině což bývalo do nedávna velké množství času,je to skvělý chlap,ale pak to příjde a je to peklo. Poradíte mi?
Děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás.

To co popisujete, jsou velmi vážné a složité situace. Především proto, že pokud konzumující osoba si své problémy nepřipouští, není moc schopna na toto téma komunikovat, těžko se pak hledá řešení.

 

Léčba závislosti se dá poměrně dobře léčit, ale je zapotřebí dostatečná motivace, schopnost a ochota spolupracovat, proto je nezbytný dobrovolný vstup do léčebného programu. Netuším, zda jste na toto téma s partnerem například hovořila, zda ví o tom, jak Vás jeho chování trápí, jaké máte o něj obavy, zda je otevřený komunikaci.

 

Komunikace je totiž v tuto chvíli jediný nástroj, který máte. Určitě by nebylo do věci, kdybyste osobně navštívila nějaké specializované zařízení na oblast problematiky alkoholu a více o celé situaci pohovořila s odborníkem. Poradila se jak s partnerem vhodně komunikovat, tím třeba lépe motivovat, aby i on na svou situaci začal pohlížet jinak a nechal si pomoci.

 

Nevím, zda víte, kam byste se případně u Vás mohla obrátit. Pokud ne, napište znovu a uveďte, jaká větší města máte v dobré dopravní dostupnosti, rádi Vám kontakt vyhledáme.

 

V případě potřeby napište kdykoliv znovu. Mějte se zatím hezky, přeji dostatek sil.

 

S pozdravem MK

 

 

Zpět