Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pivo a cukrovka ?

Jakub

Dobrý den, můj známý má cukrovku I.Typu (trvale na inzilínu)a pracuje jako tesař a dělá poměrně těžkou práci hodně chodí atd takže když přijede večer z práce dá si v garáži tak cca 4 piva denně ale před tím si píchne vždy inzulín a kontroluje se. Ale mám o něj strach ? nevíte co stím ? děkuji

Odpověděl: Amrit Sen

Jakube, zdravím Vás.

Je hezké, že máte starost o známého, jeho životní styl ale za něj nevyřešíte a jeho zdravotní stav za něj nikdo jiný neuhlídá. Můžete mu říci o Vašich obavách, to je ale tak všechno.

Pít alkohol se při cukrovce nedoporučuje z mnoha důvodů, o kterých Váš známý nejspíš dobře ví. Pivo má poměrně vysokou kalorickou hodnotu, takže pokud si, jak píšete, dotyčný pravidelně monitoruje hladinu cukru, je pro něj nejspíš větším rizikem možný vznik závislosti, než ohrožení nízkou, či vysokou hladinou cukru. Nebezpečnější je pro diabetika konzumace destilátů, protože díky obsahu cukru se sice zpočátku glykemie zvýší, za nějaký čas může ale velmi rychle klesnout a diabetik se tak může dostat do hypoglykemie. Dalším rizikem je špatně zvolená dávka inzulinu, což se člověku pod vlivem může snadno stát. Po vyšší, než optimální dávce inzulínu může upadnout do hypoglykemického komatu a být bezprostředně ohrožen na životě. 

Ale jak jsem zmínil, je to život známého, ne Váš. Tím, že mu povíte o svých obavách nic nezkazíte.

Přeji Vám i známému pěkné léto.

Amrit Sen.

Zpět