Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

alternativní léčba

šárka

Dobrý den,
ráda bych se zeptala. Občas (asi desetkrát) jsem se opila již před 15-ti lety. Pak jsem se vdala, mám děti, nyní začínám znovu pít. Vyhledala jsem lékařku,brala nejnižší dávku léku tiapridal,nepila jsem vůbec, nyní půl roku po vysazení, začínám opět a víc.. Lék brát znovu nechci (zabral mi téměř okamžitě,ale také mi velmi padaly vlasy-zvýšil se mi okamžitě prolaktin a po vysazení byl opět v normálu).Také jsem již během léčby cítila, že to nemá smysl, protože jsem vůbec neřešila příčinu pití (špatné, respektive žádné vztahy,které u mě jsou příčinou než důsledkem), ale jen brala lék a nikdo to krom manžela nevěděl.
Osobně myslím, že mám ještě šanci to zvládnout sama, ale nevím, jak se pohnout z místa. Jsem dlouhodobě nezaměstnaná, prakticky bez přátel a zájmů... Existuje něco jako online léčení, nebo spíše dohled...?Dále pak nějaké techniky např. joga, meditiace,alternativní léčba..? Pomohl by mi i nějaký \"plán\", \"návod\", který bych musela pravidelně dodržovat. Cítím,že lékařka zde mi nepomůže. Pravděpodobně je můj dotaz naivní, přesto velmi děkuji za odpověď.

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

Vášdotaz rozhodně není naivní a je úplně na místě. Je dobře, že hledáte jinou pomoc než jen léky, a že si uvědomujete, že klíč je v tom řešit příčinu a ne důsledek. Myslím, že ale nejste úplně typ na "režim" a "dohled", ty totiž také neřeší příčinu. Teddy nějaký ustálený a scheatický návod by u Vás asi nic nezměnil. Můžete si sice nastudovat různé svépomocné příručky např. na stránkách MUDr. Nešpora (www.drnespor.eu), ale stále se budete motat jen okolo vyhnutí se alkoholu a nepití a to ostatní se nezmění. Stejně tak jóga, relaxace apod. jsou dobré jako doplňky, ne jako hlavní pomoc. 

To co Vám by mohlo nejvíce prospět je psychoterapie, kde byste neprobírala jen pití, ale hlavně to, co stojí za ním nebo na jeho počátku, a také současnou životní situaci (např. dlouhdobá nezaměstnanost je prokazatelně velmi rizikový faktor a možná byste přišli společně s terapeutem na nějaké řešení).

Mohla byste se např. obrátit na ambulanci http://www.spektrum.kolping.cz/ambulance/index.aspx , která je přesně určená pro podobné situace.

Přeji hodně štěstí!

Zpět