Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Přítel je alkoholik, ohrožuje náš rodinný vztah

Alena

Dobrý den, mám přítele alkoholika (40 let). Alkoholu holduje už od mládí. Pije každý den, někdy si dá 2 -3 pivka, jindy mu je 1 litr vodky nebo rumu málo. Dokáže pít 3 dny v kuse, téměř vůbec nejí. Dříve, když pil dalo se to ještě zvládat. Teď je to mnohem horší. Opilý je agresivní, velmi vulgární a jedná zkratově. Před dvěma měsíci mě prosil o pomoc, chtěl přestat pít, jelikož nechtěl přijít o rodinu. Bohužel mu to nevydrželo dlouho. Další den ráno měl hned pivo a další den na to další lahev vodky. Když jsem jej upozornila, že chtěl přestat pít, byl na mě zlej a řekl mi, že není nic špatného na tom, že si dá občas dvě pivka. Jsem z něj zoufalá, děti jsou u našich hádek, on na mě řve, je vulgární a agresivní. Bohužel jsem už na hranici, kdy chci od něj odejít. Žádám Vás o pomoc, zda jde mu nějak pomoci. Léčit se nechce, přijde mu normální pít.
Předem moc děkuji

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

Vaše situace je bohužel dost složitá právě proto, co jste napsala úplně nakonec. Vy byste příteli ráda pomohla - a tím i sobě a dětem - ale on pro to nechce změnit nic, stav mu vyhovuje. Objevil se sice už náznak obratu, ale hodně rychle ho to zase přešlo. Cesta k opravdové změně bývá v takovou chvíli ještě dost dlouhá. A často se neobejde bez toho, že závislý něco nebo někoho důležitého ztratí. 

V současné chvíli byste měla myslet hlavně na sebe a na děti, které vyrůstají v ne zrovna příjemném prostředí. Přítel potřebuje odbornou pomoc, neměla byste ji nahrazovat Vy tím, že přeberete zodpovědnost za jeho pití a nepití, budete ho hlídat apod. Můžete mu být oporou, až se k něčemu odhodlá. Nyní byste si ale měla sama pro sebe určit, co je pro Vás a děti ještě přijatelné a co budete dělat, když bude tato mez překročena. 

Není to vůbec jednoduché uvažování a rozhodování. Proto býv dobré probrat situaci podrobně s někým nezaujatým, kro je zároveň v problému zorientovaný, tedy s odborníkem. Určitě bych Vám doporučovala zajít do některého z center, která poskytují poradenství a pomoc rodinným příslušníkům závislých, a tam si utřídit myšlenky a rozhodnout se, jak dál.

Pokud byste nevěděla, kam se obrátit, dejte prosím vědět nejbližší město, kontakt Vám zašlu.

Přeji hodně odvahy a štěstí!

Zpět