Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Rada

martin

Dobrý den,
Mám dotaz ohledně mé matky, která se po rozvodu s otcem před 16lety změnila. Každý den vypije minimálně litr vína, nemá o nic zájem, doma má nepořádek a o mě a mou sestru nejeví skoro žádný zájem. Řešit to semnou nechce, nepřipouští si, že by nějaký problém s alkoholem měla. Jak bych měl tento problém řešit?? Prosím o radu, nevím jak ji pomoci.:) předem děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás Martine.

Mrzí mi, že takové potíže vůbec máte. Toto jsou opravdu velmi těžké a náročné situace, především pro nejbližší okolí. Pokud si maminka problém s alkoholem nepřipouští, ani s Vámi o tom není ochotná komunikovat, moc možností nemáte. Léčba závislosti se dá sice řešit léčbou, ale k té je nezbytný dobrovolný vstup. Léčba samotná je založena na motivaci, schopnosti a ochotě měnit zažité vzorce chování a k tomu je nezbytná spolupráce.

 

Doporučuji navštívit ve Vašem okolí nějakou poradnu nebo ambulanci specializující se na oblast závislostí a využít poradenských služeb, která tato odborná zařízení také nabízí právě rodinným příslušníkům. V osobním kontaktu pak více probrat celkovou situaci, doplnit si informace o této oblasti a poradit se jak vhodně s maminkou komunikovat, tím ji třeba k léčbě namotivovat. Není to sice úplně snadný proces, ale leckdy se to příbuzným postupně podaří.

 

Netuším, kde žijete, proto napište prosím znovu a uveďte, jaká města máte v blízkosti. Pokusíme se Vás vhodně nasměrovat.

 

Nebo se sám můžete podívat do databáze kontaktů zde: http://www.drogy-info.cz/index.php/map/

V rubrice Mapa pomoci zadat Kraj - Okres - Město - Druh (v tomto případě AT ambulance nebo Psychiatrická léčba).

 

V případě, že by maminka byla v ohrožení zdraví či života (nebo by svým jednáním ohrožovala své okolí) lze zavolat záchranný systém. Většinou se to řeší tak, že tato osoba je pak hospitalizována i bez svého souhlasu po dobu než odezní akutní stav. Nejedná se tedy o klasickou léčbu závislosti, k té je třeba již zmíněný souhlas. V případě, že lékaři usoudí závažnost a stav se hospitalizovaného nelepší, mohou lékaři požádat soud o prodloužení hospitalizace. V těchto případech se však téměř vždy jedná o situace, kdy je s diagnózou závislosti přítomna ještě další závažná psychiatrická diagnóza.

 

Chápu, že je to pro Vás a celou rodinu náročné. Všichni asi vidíte, že maminka potřebuje pomoc, ale ona své problémy nevidí. Možnosti nedobrovolné léčby jsou dosti omezené, a to především z toho důvodu, že pokud dotyčná závislá osoba se sama léčit nechce, málo kdy to splní účel a vede k trvalé abstinenci. Jak jsem již zmínila výše, doporučuji se obrátit na odbornou pomoc, pokusit se maminku postupně dovést k tomu, aby se šla léčit a maximálně ji v tom podpořit.

 

Přeji, aby se vše začalo ubírat lepším směrem. V případě potřeby napište kdykoliv znovu. Přeji dostatek sil všem zúčastněným. Mějte se hezky.

 

S pozdravem MK

 

 

 

 

 

Zpět