Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

otec alkoholik

Marcy

můj problém se týká otce alkoholika, matka s ním stále zůstává, nedokáže od něj odejít a neustále mě zatěžuje problémy, které s otcem má a přemýšlí, jak dosáhnout toho, aby přestal pít. Situace je bezvýchodná, vůbec nevím, jak mám rodičům pomoci.

Odpověděl: Amrit Sen

Marcy, zdravím Vás.

Chápu Vaše trápení a starost o rodiče. Nepíšete, jestli s rodiči bydlíte, pak bych Vám navrhl se odstěhovat, i přes možné výčitky, že v tom maminku necháte samotnou. Pomáhat závislému, který o pomoc nestojí, nebo ji odmítá, případně svojí situaci nevnímá jako problém, lze jen těžko, jestli vůbec.

 

Vaše maminka se nejspíš stala spoluzávislou, což znamená, že přistoupila na závislostní životní vzorce, a už z nich nedokáže sama vystoupit. Takto postižení lidé, nejčastěji ti, kteří se závislým sdílí společnou domácnost, pak často trpí a strádají více, než sám závislý, pak potřebují odbornou podporu, případně terapii k tomu, aby se dokázali vrátit, nebo nastartovat spokojenější život. Do takové situace se může dostat i blízký, kteřý se závislým nežije. Jde o nemoc, která člověka dokáže ničit. Podle všeho, co píšete, potřebujete v tuto chvíli pomoc především Vy a Vaše maminka.

 

Jednou z nejčastějších chyb je nevhodá pomoc a podpora závislého, tolerování jeho překračování hranic, pokud vůbec byly nějaké nastaveny. Nepíšete, jestli otec pracuje, jestli byl někdy v kontaktu s odborníky na alkoholismus.

 

Vaše maminka, by měla, můžete jí doprovodit, co nejdříve vyhledat odbornou pomoc, kontaktovat pracovníky některého zařízení, služby, která pracuje i s rodinnými příslušníky a blízkými alkoholiků. Nebude li tomu nakloněna, udělejto to Vy, ale neměl byste přebírat přemrštěnou odpovědnost za život druhých, byť jde o rodiče.

 

Jak jsem zmínil, tím, že budete cokoli řešit za závislého, nebo závislé, můžete neúmyslně podporovat jejich setrvávání v závislosti a hlubší propad, podobně, jako to v nejlepší vůli, z nedostatku sil a informací, nejspíš dělá maminka ve vztahu k otci.

Připojuji kontakty na služby v dosahu. Nejlépe bude si předem domluvit termín schůzky. Při osobním pohovoru, po podrobnějším seznámení se situací, mamince i Vám, nejlépe však otci, zkušený odborník navrhne konkrétní kroky, jak ji řešit, jak komunikovat. Jestli vůbec je ještě čas na domluvu a nastavení hranic a opatření, která je při jejich překročení nutné nekompromisně dodržet.

Také jakých chyb je nutné se vyvarovat, co je možné udělat pro sebe, abyste dokázali žít svůj vlastní život, nikoli život někoho jiného. Jaké osobní aktivity, které přínáší pohodu a radosti, byste si měli "povinně naordinovat", a bez kterých se život může stát prázdným peklem.

Co je velmi důležité, navrhne vám, jak se můžete pokusit podpořit motivaci otce k pozitivním změnám, vyhledání odborné pomoci a k léčbě.

 

Kontakty: 

Stanice pro léčbu alkoholové závislosti
AT ambulance,  psychiatrické oddělení
Husova třída 10
460 63 Liberec 1
Telefon: +420 485 312 216

              +420 485 312 472
              +420 482 312 230
Web: http://www.nemlib.cz/web/index.php?m=37
         http://www.nemlib.cz/web/index.php?m=148

 

AT poradna při Nemocnici s poliklinikou
Špindlerova 394
513 01 Semily
Telefon: +420 481 661 111
              +420 481 622 247 - ambulance Řeky
Web: http://www.nemsem.cz/propacienty/ordinacnihodiny
         http://www.nemsem.cz/propacienty/ordinacnihodiny/37-zdravotnicka_pracoviste/376-at_poradna

 

Doporučuji Vám, mamince, nejlépe otci, projít tyto užitečné weby:

http://www.alkoholik.cz/zavislost/
http://www.alkohol-alkoholismus.info/
http://www.alkohol-alkoholismus.cz/
http://alkoholik.webnode.cz/

 

Budu rád, když dáte vědět, jak se situace vyvíjí. 

Vám i rodině přeji hodně štěstí, kdykoli napište,

Amrit Sen.

Zpět