Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

otec alkoholik

Peťula

Dobry den,mam dotaz ohledne meho otce.Rovnou napisi ze je alkoholik problem je mozna uz takovych 15let.Ale nebylo to v takove mire jako ted.Nemuzeme ho dostat na dobrovolne leceni pry problem nema.Ale pravda je takova ze pije denne je vzdy v takovem satvu ze nemuze stat na nohach,vecne veku rozbita hlava dokonce uz se i pomocuje jak svuj stav nezvlada.Je i agresivni situaci nezvlada je nebezpecny sam sobe ale i okoli.Mamina od nej odesla jelikoz uz jeho stavy psychicky nezvladala a domluvit mu nejde.Ma epilepsii po urazu hlavy ma atrofii mozku a neda si rict.Dusevne na tom neni dobre bohuzel blbne pred ocima.Ale nevzdavame to a proto prosim o radu zda to jde jeste nejakym zpusobem resit zda jde nastoupit na leceni nedobrovolne bez jeho souhlasu.Musime zakrocit jinak se upije popripade umlati.Dekuji moc za radu Petra

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás Petro.

 

Chápu Vaše obavy a potřebu zakročit. Toto bývají, ale dosti obtížné situace, zvláště pokud dotyčná osoba nechce spolupracovat a své obtíže nevnímá jako problém.

 

Léčba závislosti je založena právě na motivaci a ochotě spolupracovat. Proto je nezbytný dobrovolný vsup.

Možná by bylo nejrozumnější spojit se s nějakou  AT ambulancí ve Vaší blízkosti a se specializovaným lékařem probrat v osobním kontaktu možnosti, případně se poradit, jaké vhodné kroky zvolit dál. Tímto způsobem Vám můžeme poskytnout je obecné základní informace.

 

Nedobrovolná hospitalizace - pokud je konzumující osoba v ohrožení zdraví či života (nebo ohrožuje okolí), lze zavolat záchranný systém. Tato osoba je pak převezena na psychiatrii, kde trvá pobyt tak dlouho, dokud akutní stav neodezní. Nejedná se tedy o klasickou léčbu závislosti, s tou by musel dotyčný souhlasit. V případě, že lékaři usoudí závažnost a stav se hospitalizovaného nelepší, mohou lékaři požádat o soud o prodloužení hospitalizace. V těchto případech se však téměř vždy jedná o situace, kdy je s diagnózou závislosti přítomna ještě další závažná psychiatrická diagnóza.

 

Ochranná léčba - bývá nařízená soudem v rámci rozsudku v trestním řízení. To jsou, ale případy, kdy závislá osoba opakovaně v souvislosti se svou závislostí páchá trestnou činnost. Po té soud může nařídit, ale není to pravidlo - ochranné léčení.

 

Umím si představit, že je to pro celou rodinu náročné. Všichni vidíte, že tatínek potřebuje pomoci, ale on to nevnímá. Možnosti nedobrovolné léčby jsou dosti omezené, a to především z toho důvodu, že pokud dotyčná závislá osoba se sama léčit nechce, málo kdy to splní účel a vede k abstinenci trvalé.

 

Pokud byste měla zájem o kontakty, klidně napište znovu. Postačí uvést, jaká města máte v dobré dopravní dostupnosti.

 

Nebo se sama můžete podívat na www.drogy-info.cz - v rubrice Mapa pomoci zadat - kraj - město a druh služby (v tomto případě AT ambulance nebo Psychiatrická péče).

 

V případě potřeby napište znovu, přeji všem dostatek sil.

 

S pozdravem MK

 

 

 

 

 

Zpět