Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pivo

Bourák Tom

Dobrý den,

pracuji, mám hypotéku, bydlení, ale vždycky jak je víkend se ožeru jak dobytek. Jak to nepomíchám se slivovicí, je všecko v pořádku, jak si dám frťana, tak si nic nepamatuju a udělám takový čurbes, až se za to kolikrát stydím. Štamprli jsem se naučil odmítnout, pivečko ale ne. Jak docílit toho, abych se nenapil jak car a dal si tak abych se nezrušil jak upomínka?

Děkuji

Kozel

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás.

Děkuji za dotaz a za důvěru. Chápu, že Vás pak pocity po víkendovém večírku, kdy si nic nepamatujete, a uděláte "čurbes", za který se stydíte, znepokojují. Myslím, že je dobře, že jste se naučil odmítat tvrdý alkohol. Ono totiž chvíli trvá, než pocítíte působení alkoholu. Při vysoké koncentraci alkoholu jako v "panácích" a rychlosti s jakou se na takových večírcích často pijí se může stát, že ztratíte odhad a kontrolu. A intenzita opilosti se projeví až s nějakým odstupem, kdy už máte vypité slivovice v sobě. Nicméně ani to, že budete pít pouze pivo, není úplně zázračným lékem - pokud vypijete deset piv za večer, tak už to taky není úplně v pořádku. Alkoholu je v něm stejně jako v deseti velkých panácích. Jen ta opilost přichází tak nějak postupně.

Každopádně je ale odmítání "štamprlat" dobrým krokem, jak mít situaci víc pod kontrolou. I když jak jsem psala, může nastat problém i když to přeženete s pivem. 


Neznám detailně Vaší situaci, uvádíte, že pracujete, platíte hypotéku, nepíšete nic o své rodině a dalších lidech z okolí, jestli na situaci s Vaším víkendovým pitím nějak reagují. Nevím, zda máte nějaké koníčky, trávíte o víkendu čas i jinými aktivitami než pobytem v hospodě... Zda se třeba cítíte psychicky v nepohodě, stresu, něčím se trápíte, a pití je takovým důsledkem toho...

 

Takto přes internet, když toho o Vás moc nevím, se dá těžko nastavit nějaká konkrétní strategie, jak pít nějak přiměřeněji. Myslím, že je cenné už i to, že o tom píšete a že si uvědomujete, že to není úplně v pořádku. Docela i pomáhá si zapisovat, kolik toho denně vypijete, jaký byl impuls k tomu, že jste pil alkohol, jak jste se cítil, a co si myslíte, že by se místo toho pití dalo dělat jiného. Možná by bylo dobré se zamyslet nad tím, zda nezvolit jiný program místo návštěvy hospody, aspoň někdy, a zkusit o víkendu být bez alkoholu. Možná se Vám otevřou i jiné varianty, jak trávit čas.

 

Můžete se podívat na tuto internetovou aplikaci určenou lidem, kteří mají pocit, že by měli své užívání alkoholu omezit:

 

http://poradna.adiktologie.cz/

 

Kdyby to vypadalo, že se Vám to nějak nedaří zvládnout, tak je možné samozřejmě vyhledat i odbornou pomoc. Což v dnešní době už zdaleka neznamená, že byste se měl rovnou přihlásit do léčebny, ale kontakt s odborníkem, který by Vás provedl životní fází, v níž se nacházíte a pomohl Vám nastavit si ty hranice týkající se alkoholu. V některých případech je možné vyžádat si lék na předpis, který pomáhá snížit množství užívaného alkoholu (tedy nevyžaduje trvalou abstinenci, i když ta se samozřejmě doporučuje v případech, kdy je prokazatelná fyzická závislost na alkoholu).

Viz níže uvedený článek:

 

http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/nalmefen-pomaha-zavislym-na-alkoholu-463759

 

V případě, že byste chtěl pomoci s vyhledáním vhodného odborníka, kam byste se mohl obrátit, tak znovu napište a uveďte, odkud jste.

 

Přeji hodně štěstí a držím palce. Není určitě pro nikoho jednoduché se zmínit o tom, že cítí, že mu něco dělá potíže.

 

B. O.

Zpět