Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

pomoci se závislostí mého kamaráda

q.w.x.

Dobrý den...poptávám se za kamaráda..přítelkyně se s ním rozešla a již je půl roku sám..ubíjí ho samota a hledá utěchu v alkoholu a neví kdy přestat. Většinou jak se napije táhne ho to hrát automaty a to taky díky alkoholu neví kdy přestat a prohraje skoro vše. Ono když žil s přítelkyní vypil si taky i zahrál ale ne tak často jako teď. Prosí mě o pomoc a já nevím jak mu pomoct. V jeho případě vím, že by potřeboval pomoc odbornou i on sám si je toho vědom ale neví kam se obrátit a bojí se. chtěla bych mu pomoci. Prosím poradíte mi než bude úplně pozdě ? Je mu 32 let a pracuje jako operátor výroby, momentálně v insolvenci.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás, 

chápu, že máte o kamaráda starost. Podle toho, co popisujete, tak kamarád má jednak problém s nadměrným užíváním alkoholu, jednak s hraním na automatech a s tím související finanční problémy. Pití alkoholu a hraní na automatech se navzájem posilují. Není to určitě jednoduchá situace a v případě, že ji nebude chtít nijak řešit, tak se to bude spíš horšit... Pozitivní ovšem je, že kamarád si uvědomuje, že situaci nemá úplně pod kontrolou a rád by využil nějaké odborné pomoci, to je to úplně nejdůležitější. Pokud by o pomoc zájem neměl, tak s tím nikdo mnoho nezmůže. Důležité taky je, že má práci (i když se potýká asi se závažnými finančními problémy) a má kolem sebe lidi, na které se může obrátit (přinejmenším Vás). 

Pokud se obrátí na někoho z odborníků, tak je rozhodně větší šance na úspěch, než pokud by se to snažil řešit nějak svépomocí. Získá potřebnou podporu, informace, a odborný pracovník také jistě ocení, pokud se kamarád rozhodne vyhledat odbornou pomoc sám, k tomu je zapotřebí odvaha, leckdo se k tomu neodhodlá, přestože má potíže ještě závažnější než Váš kamarád.

Mohla bych Vám doporučit kontakt na někoho z kolegů, pokud mi napíšete, odkud kamarád je, abych věděla, ve kterém regionu hledat. Zařízení, která pomoc poskytují, mohou být zřizovaná neziskovými organizacemi (a jejich služby bývají bezplatné a mohou být v některých případech využity i anonymně), případně se jedná o zdravotnická zařízení (kde úhrada za služby jde ze zdravotního pojištění). Předpokládám, že kamarád by asi s ohledem na finanční situaci nevyhledával odborníka nebo zařízení, kde klient/pacient službu v plném rozsahu hradí. 

Případně se můžete podívat na www.drogy-info.cz pod rubriku Mapa pomoci, kde dá vyhledávat podle typu zařízení a regionu (pro kamaráda by asi bylo vhodné nějaké ambulantní zařízení). 

Tak přeji hodně štěstí Vám i kamarádovi, a věřte, že není jediný důvod, proč by se kamarádovi nemělo podařit se z nepříjemné situace vymanit. Stejně jako se to podařilo mnoha lidem před ním. 

Zdraví, B. O. 

 

 

 

 

Zpět