Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

je syn alkoholik?

hudler

Dobrý den obracím se na Vás protože už si nevím rady se synem kterému bude zítra 24.let. Zhruba před dvěma roky způsobil autonehodu pod vlivem alkoholu. Na štěstí to onesly jen nabouraná auta ale i tak nás to stálo skoro 200 000 tisíc. od té doby se mi zdá že pije čím dál víc. Do práce chodí všichni ho tam chválí, dělá dlouhý a krátký týden. pokud jde do práce dělá i přesčasy tak je vše v pořádku. ale jakmile má volno tak téměř vždy se opije. klidně půl litru vodky během chvilky.
pak je agresivní dělá tzv. bordel pak usne a když mu to na druhý den řeknu o ničem neví. Teď mu navíc vrátily řidičák a já se bojím aby zase něco neprovedl. Sice už několikrát sliboval že přestana ale samozřejmě mu to nikdy nevydrží. myslela jsem si že vácení řidičského průkazu pro něj bude motivace ale není. nevíte prosím kam se obrátit sám to určitě nezvládne a já žiju v neustálém stresu. Děkuji moc za odpoveď

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás.

Chápu, že je to velmi náročná situace, především pro Vás, tedy nejbližší okolí. Bohužel, pokud syn není motivovaný se svým problémem cokoliv dělat, moc možností nemáte. Léčba závislosti je dobrovolnou záležitostí, pokud sám syn nechce tento problém připustit, natož ho řešit, je to pak velmi těžké. Pokud dotyčná osoba není dostatečně motivována a ochotna začít pracovat na změnách vzorců chování, neplní pak léčba účel. Motivace a ochota spolupracovat je velmi důležitá a nezbytná.

 

Můžete se ho samozřejmě snažit motivovat, ale netuším do jaké míry je ochoten na toto téma s Vámi hovořit.

 

Co se týče nedobrovolných pobytů: je to tak, že pokud nastane situace, kdy je konzumující osoba v ohrožení svého života nebo svým jednáním ohrožuje své okolí, lze zavolat záchranný systém. Tato osoba je pak převezena na psychiatrii, kde je pouze po dobu, než odezní akutní stav. Nejedná se tedy o klasickou léčbu závislosti, jak jsem uváděla výše, s tou je potřeba souhlasu dané osoby. Pokud lékaři usoudí, že stav hospitalizovaného se nelepší, mohou pak požádat soud o prodloužení hospitalizace (to jsou, ale většinou případy, kdy je s diagnózou závislosti spojena další závažná psychiatrická dg).

 

Také existují tvz. ochranné léčby -  ty bývají nařízeny soudem v rámci rozsudku v trestním řízení v případech, kdy se závislá osoba opakovaně dopouští trestné činnosti. V těchto případech může soud nařídit ochranou léčbu, ale není to pravidlo.

 

Nejrozumnější by bylo dojít se u Vás poradit do AT ambulance. V osobním kontaktu probrat možnosti a také jak syna vhodně motivovat. Tyto zařízení poskytují i poradenské služby rodinám a blízkým osobám závislých osob.

 

Netuším, ale kde žijete, nevím tedy kam Vás konkrétně nasměrovat. Můžete se podívat do databáze kontaktů zde: www.drogy-info.cz v rubrice mapa pomoci zadat kraj, město a druh (AT ambulance) nebo napsat znovu a uvést města, která máte v dobré dostupnosti, pokusíme se Vás nasměrovat.

 

Zatím se mějte hezky, přeji dostatek sil. V případě potřeby napište kdykoliv znovu.

S pozdravem MK

 

 

 

Zpět