Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

alkohol

scharcze

Dobrý den,prosím o radu,jak donutit alkoholika, aby si přiznal,že je alkoholik a šel se léčit??
Když manžel \" čuchne k alkoholu \" neví kdy přestat. Doma potom řve , vyhrožuje a vyhazuje mne i děti. Nevím jak už dál. Děkuji za radu.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Dobrý den.

Chápu, že to je náročné. Bohužel, universální odpovědí aplikovatelnou na všechny a použitelnou vždy nedisponujeme, i když bychom samozřejmě za ni byli rádi.

 

Motivovat osoby, které nejsou motivované k léčbě v některých případech lze, ale je to velmi individuální a dlouhodobý proces, který se většinou nedá vyřešit zde dne na den. Co konkrétně by v tuto chvíli zabralo na Vašeho muže, těžko takto na dálku a s minimálním množstvím informací odhadnout. V těchto případech, kdy dotyčná osoba si svůj problém není schopna ani ochotna přiznat, je asi nejhodnější způsob využít odborné pomoci, která je určena blízkým osobám a které zařízení pracující se závislými také nabízí. To znamená, že i když prozatím manžel není ochotný spolupracovat, můžete Vy. V osobním kontaktu více a konkrétněji pohovořit o celkové situaci a poradit se jaké vhodné další kroky zvolit, jak s mužem komunikovat, jaká nastavit pravidla, jak třeba lépe a účinněji motivovat. Ale jak jsem již zmínila, většinou jde o delší proces. Také je to pro partnery i určitý druh podpory, neváhejte těchto služeb využít.

 

Pokud by nastala situace, kdyby byl muž pod vlivem alkoholu v ohrožení svého života nebo svým jednáním ohrožoval své okolí, lze zavolat záchranný systém. V těchto případech může být konzumující osoba hospitalizována do doby, než akutní stav neodezní. Nejde tedy o klasickou léčbu závislosti, k té je třeba souhlas dotyčné osoby. Pokud dále lékaři usoudí, že stav hospitalizovaného se nelepší, mohou pak požádat soud o prodloužení hospitalizace. To jsou, ale většinou případy, kdy je s diagnózou závislosti spojena další závažná psychiatrická dg. 

 

Léčba závislosti je záležitostí dobrovolnou a to z toho důvodu, že pokud dotyčná osoba není dostatečně motivována a ochotna začít pracovat na změnách vzorců chování, neplní pak léčba účel. Motivace a ochota spolupracovat je velmi důležitá a nezbytná. Proto doporučuji obrátit se na odborné zařízení a více se o všem informovat.

 

Neuvedla jste, odkud jste. Nevím tedy kam konkrétně Vás nasměrovat. Buďto napište znovu a uveďte, jaká města máte v dosahu nebo se sama můžete podívat do databáze kontaktů zde: www.drogy-info.cz - v rubrice Mapa pomoci zadat kraj, město, druh (AT ambulance nebo psychiatrická léčba).

 

Zatím se mějte hezky, v případě potřeby napište kdykoliv znovu. Přeji dostatek sil.

S pozdravem MK

 

 

 

 

 

Zpět