Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jsem závislá na alkoholu?

Dasa120

Je mi skoro 20 let a piji alkohol každý den. Začíná to už ráno kolem 7, kdy si už ze zvyku jsem s kamarádkou koupit pivo. Většinou pak pokračujem po škole nebo někdy i místo školy. Včera jsem kvůli neučení (protože jsme slavili tři dny v kuse narozeniny kámošky na chatě) nenapsala zápočtový test. Začínám mít několikahodinová \"okna\". Neumím si představit bez alkoholu být. Když je mi psychicky špatně automaticky si začnu plánovat, kdy se zas půjdu ožrat nebo že si domu koupím aspoň láhev vína. Když se dlouho nenapiji začínám být rozladěná.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Dobrý den.

Velmi těžko se objektivně posuzuje míra pokročilosti závislosti, je třeba mít více ucelených informací a také je nezbytný osobní kontakt.

 

Podle toho co píšete, myslím, že je situace alarmující. Už s ohledem na každodenní konzumaci začínající již v ranních hodinách a několika hodinovými výpadky paměti. Vnímám to velmi nebezpečně. Když opomenu skutečnost, že každodenní konzumace od rána opravdu nejsou vhodné a jsou zdraví nebezpečné, tak i ta možnost, že o sobě několik hodin nevíte a můžete sebe, potažmo někoho dalšího nějak více ohrozit či se snadno můžete stát obětí...

 

Níže kopíruju kritéria závislosti dle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN). Zkuste se na to podívat a upřímně si odpovědět, zda tyto kritéria splňujete.

 

MKN říká, že při závislosti má pro jedince užívání nějaké látky přednost před jiným jednáním, kterého si dříve cenil více. Jako centrální charakteristiku onemocnění označuje touhu (často silnou a přemáhající) užívat psychoaktivní látku. Touhu užívat drogy si jedinec uvědomuje (i když ji nemusí přiznávat) a snaží se často užívání kontrolovat nebo i zastavit. Obyčejně však neúspěšně.


Pro diagnózu závislosti je potřeba, aby byly v posledních 12 měsících přítomny alespoň tři z následujícího seznamu příznaků:

  • silná touha a nutkání užívat látku
  • potíže v kontrole užívání látky
  • užívání látky k odstranění tělesných odvykacích příznaků
  • průkaz tolerance (potřeba vyšších dávek drogy k dosažení očekávaného stavu)
  • zanedbávání jiných zájmů a potěšení než užívání drogy
  • pokračování užívání i přes jasný důkaz škodlivých následků užívání (depresivní stavy, nákaza virovou žloutenkou při injekční aplikaci, cirhóza jater při užívání alkoholu apod.)

 

Doporučuji vyhledat odbornou pomoc a více o Vašem pití a vůbec životě pohovořit s odborníkem. U Vás se můžete obrátit například sem:

 

Psychiatrická ambulance
Do Zámostí 67 (vstup co centra z ul. Fialkové 24)

Plzeň
Telefon: 608882234
Kontaktní osoba: MUDR. KUDRLE Stanislav

Email: doorway@seznam.cz

http://doorway.sweb.cz/

MUDR. Kudrle má smlouvu s pojišťovnami VZP, VoZP.

 

Nebo se můžete podívat do databáze kontaktů níže, veškerá odborná zařízení specializující se na problematiku závislostí v Plzni, naleznete zde:

http://www.drogy-info.cz/index.php/map/ - zadat KRAJ, MĚSTO a v databázi můžete vybírat, možností je vícero, mrknětě na to...

 

 

 

Zatím se mějte hezky, pokud budete potřebovat, napište znovu.

 

S pozdravem MK

 

 

 

Zpět