Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jak moc jsem alkoholik a co s tím

Ubuntu

Dobrý den,

předem chci poděkovat za možnostu tu zde tento dotaz položit.

Začnu jednodušše: již několik měsíců na sobě pozoruji, řekl bych dost akutní, příznaky alkoholismu (čerpám z: http://www.pomocvzavislosti.cz/cs/akt/abstinencni-priznaky-pri-zavislosti-na-alkoholu ). Jednat tedy samotný fakt toho, že každodenně piji (nikoliv však v nějak enormním množství - obvykle zhruba 5/6 velkých piv či 0,2 vína), v poslední době ovšem i silné abstinenční příznaky pokud, byť jen jeden večer, nepiju. Nejhorší pro mne jsou spánkové poruchy, včetně epizod akutního pocení a špatných snů. Abstinu-li ji, byť i jeden jedinný den, je pro mne takřka nemožné usnout - navíc, tento \"nealkoholový spánek\" je vždy povážlivě nekvalitní, lemovaný špatnými, velmi reálnými sny. V poslední době se začaly objevovat i zdravotní problémy se špatným životním stylem spojené - dostal jsem nějaký chronický zánět žaludku.

Proč se ovšem na Vás obracím tímto způsobem - myslím, že můj případ má několik specifik, povětšinou z hlediska výhledu léčby.
To první vidím jako svůj poměrně nízký věk (je mi 20).
Jako druhé vnímám to, že ústavní léčba je pro mne naprosto nepřijatelná a výhledově tak připadá v úvahu pouze ta abstinenční.
Jako třetí, a to vnímám asi jako neproblematičtější a na něm také leží největší váha mého dotazu - je pro mě \"vyléčení\" ve formě celoživotní abstinence naprosto nepřijatelné, a to zejména ze společenských důvodů. Abych to řekl jednodušše, fakt, že bych nemohl s někým \"zajít na pivko\", mě děsí, stejně jako fak, že bych příležitostně nemohl jít něco \"oslavit\". Každodenní pití mi \"nevyhovuje\", ale vzhledem k již zmíněným spánkových poruchám jaksi není zbytí.

Chtěl jsem se tedy zeptat, jak je možné alkoholika mého typu \"částečně\" vyléčit - to znamená, abych pití alkoholu omezil, nicméně nemusel se ho definitivně a na věčné časy vzdát, třebas i za pomocí užívání nějakého medikamentu, a jaký zvolit postup - jakkou poradentskou instituci (pokud možno konkrétně - jsem z Prahy) kontaktovat apod.

Předem mnohkrát děkuji za odpověď.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, 

 

vypadá to, že jste nad svou závislostí skutečně přemýšlel. A máte pravdu, že jde ve vašem případě o specifickou situaci.

 

Nicméně nejste první, kdo není nadšený z vidiny doživotní abstinence a rád by zůstal alespoň u "rekreačního pití". Bohužel se často po nějakém čase ukáže, že je to krásné předsevzetí, které ovšem není lehké dodržet. 

 

Většina léčeb je orientovaná na abstinenci, nicméně alespoň podle mého názoru není abstinence ten jediný a hlavní cíl. Jde přeci hlavně o to, aby měl člověk "kvalitní", spokojený a šťastný život; a ne aby abstinoval, ale jinak byl v životě naprosto nespokojený.

 

Pokud se budeme bavit o tom, že byste v tuhle chvíli zvažoval ambulantní léčbu, resp. nějakou formu týdenního docházení na rozhovory, kde byste si mohl ujasnit, co byste na jedné straně chtěl a jaké jsou vaše možnosti na straně druhé, pak bych vám v Praze doporučila následující zařízení:

 

1. Anima o.s., http://www.anima-os.cz/

Individuální program pro osoby ohrožené závislostí nabízí zdarma. Stačí se jenom objednat a to na mobil: 777 113 387; pevná: 224 968 239; e-mail: info@anima-os.cz; kontaktní osoba Hana Barešová, pondělí - čtvrtek od 9 do 15 hodin, pátek 9-12. Adresa: Apolinářská 4a, 128 00 Praha 2

 

nebo 

 

2. Prev-centrum, http://prevcentrum.cz/

Zde se nabízí Ambulantní léčba. Stačí zavolat na tel. 233 355 459 nebo 777 161 138 kterýkoli všední den v čase 8.30 - 17.30 hodin (v pátek pouze do 16 hodin). I jejich služby jsou zdarma.

 

Stačí vám to takhle?

 

Jinak budu ráda, když dáte, jak jste se nakonec rozmyslel. A kdyby bylo potřeba, znovu napište.

 

Zdraví,

Gábina.

 

 

 

 

Zpět