Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

manželova závislost na alkoholu

Hanisima

Dobrý den, prosím o základní informace kam si můžu zavolat nebo zda mi poradíte vy.. první krpky pro záchranu alkoholika, jestli že se rozhodne podstoupit léčení. Je stále zaměstnaný, mělo by to být co nejdříve dokud ještě pracuje. Věk 46 let. Pracovitý člověk, bohužel situaci už nezvládá, pije denně i v práci a v době kdy do práce nemusí pije tak, že neovládne svoje tělo. Všechno bych mu domluvila, řadídila (pokud teda bude souhlasit), jen musí mít odborný dohled, ambulantně to nezvládne. Děkuji za odpověď!

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás,

 

Obrátila bych se nejspíš přímo na psychiatrickou léčebnu, resp. detoxifikační oddělení. V Praze by to mohla být například Psychiatrická léčebna Bohnice, nebo Apolinář. Dotyčný by měl nastoupit v prvé řadě na detoxifikační jednotku, kde bude po dobu, než z jeho těla alkohol vyprchá a kde bude intenzivně sledován po zdravotní stránce. Teprve pak se nastupuje na oddělení léčebné, kde se více zaměřují na terapii. Podrobnější informace o tom, jak léčba probíhá, najdete na internetu u každé léčebny, případně obecně tady.

 

Podmínky k nástupu jsou v jednotlivých léčebnách různé, stejně tak i samotná léčba (délka léčby, oddělení podle pohlaví, program, formy terapie). Proto by bylo nejlepší si do vybraných léčeben nejprve zavolat, zjistit, jak jsou na tom s podmínkami k přijetí a volnými místy na detoxu. Buďte trpěliví. Léčebny bývají poměrně plné a mohou mít i nějakou čekací dobu. Na druhou stranu se často stává, že z léčby někdo vypadne, nebo nenastoupí, jak měl. 

 

Kontakty najdete například zde. Hledejte podle Kraje vhodnou Psychiatrickou léčbu. Nicméně základním předpokladem je, že o léčbu dotyčný skutečně stojí. Z detoxu i léčebny je totiž možné kdykoli svobodně odejít (tzv. podat reverz).

 

Kdyby bylo potřeba, neváhejte znovu napsat.

 

Držím palce.

Gabriela Minařík.

 

Zpět