Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

jak postupovat?

DeeDee

Dobrý den,

již několik let bojuju s problémem, že neumím pít. Neřekl bych, že u mě propukla fyzická závislost, ani dle různých testů pro zjištění stupně alkoholismu, by to tak nemělo být. Závislost u mě však propuká až ve chvíli, kdy se alkoholu dotknu. Nemám potom absolutně žádnou klapku, téměř vždy se spiji do němoty. Po pití trpím samozřejmě těžkými okny, doprovázené pocity viny, lítosti a úzkostmi. Způsobilo mi to v životě již mnoho potíží a následky takovýchto akcí jsou čím dál tím horší. Zdravotně to zvládám hůř a hůř a mám strach, že mě to jednou dočista zabije...

Má otázka zní, jak postupovat? Mám hodně špatné zkušennosti s tím svěřit se obvodnímu lékaři. Jejich neomalené chování nezná totiž hranic. Ale bez doporučenky vás psychiatr nepřijme. Nechci také, aby blízké okolí vědělo o mé léčbě, proto ústavní léčba nepřipadá v úvahu a ambulantní si nemůžu fin. dovolit. Prosím o radu. Možná se pletu a řešení je jednodušší než si myslím.

Odpověděl: Jana Justinová

Dobrý den,

je dobře, že hledáte nějakou pomoc. Nemělo by to být rozhodně tak složité, jak popisujete. I když je možné, že jste se s podobnými obstrukcemi setkal, to se bohužel může stát. Psychiatr nepotřebuje doporučení od obvodního lékaře. Především je ale dobré najít si psychiatra, který kromě obvyklé farmakologické léčby s pár otázkami nabízí i ucelenější léčbu závislostí. A to rozhodně není každý. Ne každý psychiatr také chce se závislostmi pracovat. Proto je lepší najít nějakého, který je k tomu vstřícný. Pro závislosti jsou především zřízené takzvané AT poradny (alkohol - toxi), ty poskytují ambulantní léčbu, někdy skupiny atd. 

Nejlepší by bylo, kdybyste se podíval na www.drogy-info.cz na "mapu pomoci" (ikona vpravo nahoře), kde zadáte lokalitu a pak druh zařízení, které hledáte. Jedná se o samá zařízení, která se závislostmi zabývají. Pokud by jste tam nic nenašel, napište nejbližší město, kontakty Vám zašlu.

Přeji hodně štěstí, ať se nepříjemných stavů rychle zbavíte.

Zpět