Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jsem alkoholik?

kiki

Dobrý den, často přemýšlím, jestli jsem jen společenský konzument alkoholu nebo už mám problém.
Denně (večer na pohodu) vypiju 0,7l sektu. Většinou láhev kolem 11% alkoholu.
Držím se opravdu jedné láhve, nikdy ne víc, ale ani nikdy ne míň. Je to takový už můj večerní zvyk. Kolikrát ani na alkohol nemám chuť, ale ze zvyku si láhev otevřu.
Nejspíš mám dobré spalování, protože na mě moc alkohol nemá vliv. Necítím se opilá, nemotám se, artikuluju, prostě se cítím v pohodě. Nemám ani změny nálad. Je mi prostě dobře, uvolním stres za celý den.
Ale protože takhle si dělám večerní \"pohodu\" denně už pár let, začínám pochybovat o tom, jestli už nemám návyk. Jestli už nemůžou být poškozeny játra. Když se rozhodnu nepít, nemám chuť fyzicky, ale psichycky. prostě mi to chybí na pocit pohody.
Jinak přes den nikdy nepiji, nemám problém ve společnosti pít nealko, když jedu autem.
Děkuji za osvětlení mé situace

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás,

 

a děkuji, že jste se s tímto dotazem obrátila na naši poradnu. Posílám vám odkaz na test, který je zdarma, a mohl by vám pomoci rozklíčovat, jak na tom vlastně jste.

 

Odkaz najdete zde

 

Podle toho, co píšete, tak to vypadá, že na tom na jednu stranu nejste špatně. Sice pijete denně, ale nemáte problémy nepít alkohol, když jste ve společnosti, kde se pije, v případě, že budete řídit. Nemusíte pít hned po ránu. Na stranu druhou toho vypijete poměrně dost, k uvedenému množství máte toleranci, a de facto si neumíte večer bez alkoholu představit, což by mohlo souviset s psychickou závislostí. Jak jste na tom se závislostí byste mohla zjistit jednak díky testu, jednak v případě, když byste se rozhodla pro experiment a dva měsíce nepila vůbec. Umíte si něco takového představit?

 

Jak jsou na tom vaše játra by ukázalo lékařské vyšetření, na kterém se můžete domluvit s lékařem.

 

Z lékařského hlediska je závislost na alkoholu jasně definovaná. "Definitivní diagnóza závislosti by se obvykle měla stanovit pouze tehdy, jestliže během posledního roku došlo ke třem nebo více z následujících jevů:

a) silná touha nebo pocit přijímat alkohol,
b) potíže v kontrole přijímání alkoholu, a to pokud jde o začátek a ukončení nebo množství pití alkoholu,
c) tělesný odvykací stav, jestliže je alkohol přijímán s úmyslem zmenšit jeho příznaky nebo jestliže je přijímána příbuzná látka se záměrem zmenšit nebo odstranit odvykací příznaky,
d) průkaz tolerance jako vyžadování vyšších dávek látek, aby se dosáhlo účinku původně vyvolanými nižšími dávkami alkoholu,
e) postupné zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů ve prospěch přijímání alkoholu a zvýšené množství času k získání nebo přijímání alkoholu nebo zotavení se z jeho účinku,
f) pokračování v užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků jako poškození jater nadměrným pitím, depresivní stavy, vyplývající z nadměrného pití nebo poškození myšlení alkoholem; je třeba snažit se určit, zda pacient byl nebo mohl být vyšetřen a zda mohly být zjištěny příčiny a rozsah poškození."

 

Podrobnosti najdete třeba zde. V České republice se alkoholismu v řadě svépomocných příruček věnuje zejména MUDr. Nešpor. Řada z nich je dostupná zdarma například zde.

 

Na vašem místě bych si nejprve zkusila promluvit s praktikem, a chtěla bych znát jeho názor, případně bych ho poprosila o potřebná vyšetření. A nebo se můžete obrátit na nejbližší AT poradnu. Kontakty najdete zde, a nebo napište, která větší města jsou vám dobře dostupná.

 

Z vašeho dotazu mám dojem, že se na problém díváte celkem realisticky. Jestli skutečně nic nezlehčujete, ani nevyhrocujete, pak nevidím důvod, proč si na takové téma nepromluvit s doktorem. Nebo je něco takového pro vás nepředstavitelné?

 

Kdyby bylo potřeba, neváhejte znovu napsat. Jinak přeji vše dobré.

 

S pozdravem,

Gabriela Minařík.

Zpět