Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Otec alkoholik

Nadelika

Dobrý den, chtěla bych pomoci mému otci, který je alkoholik, ale nepřipouští si to. Denně pije velké množství alkoholu, ale je schopný celé rodině do očí tvrdit, že ten den vůbec nepil, i když víme, že ano.
Vypije denně okolo 20 piv, u tvrdého alkoholu nevím.
Nezvládá svou práci (zjistili jsme, že pije i na pracovišti) a je jen otázkou času, kdy ho z práce vyhodí.
Je stále unavený, naštvaný, výbušný (dříve takový nebyl).
Když se opije, tak nám volá a říká nám jaké má zdravotní problémy nebo mi jednou volal, že necítí půlku těla, že má infarkt a když jsem dorazila na místo, tak se mi vysmál, že mu nic není.
Zjistili jsme, že už si vůbec nic nepamatuje a že má vidiny (všude vidí pavučiny, pavučiny ho v noc omotávají, sněží, atd.).
Snažím se s ním o tom v klidu mluvit, jestli má nějaké problémy nebo jestli můžu nějak pomoci, ale většinou dělá, že neslyší nebo řekne, že vjede pod auto a budeme mít klid.
U lékaře mu řekli, že musí přestat pít, že má cirhozu jater, tak raději do ordinace přestal chodit, protože na něj ohledně alkoholu tlačili.
Chtěli bychom mu pomoci, ale nevíme jak.
Děkuji za odpověď

Odpověděl: Amrit Sen

Nadeliko, zdravím Vás.

Cením si důvěry, se kterou se obracíte na naši poradnu, chápu Vaši starost o otce a dovedu si představit náročnost situace, kterou dlouhodobě prožíváte, vyčerpání, smutek, možná i zoufalství a beznaděj. Nepíšete o tom, jestli s otcem bydlíte. Stává se, že lidé, kteří se závislým sdílí společnou domácnost, se sami stávají spoluzávislými, aniž by nadměrně pili, či užívali jiné návykové látky, nechají se manipulovat až tak, že nakonec žijí život někoho jiného, jen ne ten svůj, s negativním dopadem možných sociálních a zdravotních důsledků a trpí někdy i více, než sám závislý. Navíc tak nevědomky umožňují a podporují setrvávání závislého v pití, či užívání drog, a bez pomoci se nedokážou z kolotoče vzorců závislostního chování osvobodit.

Píšete, že byste chtěla, nebo chtěli (máte nejspíš na mysli rodinu a nejbližší) otci pomoci. Možná tušíte, že závislému, pokud svůj život a chování nevnímá jako problém, nebo dokonce pomoc odmítá, se dá účinně pomáhat jen velmi těžko a s minimálním úspěchem. Jak jste popsala otcův zdravotní stav a symptomy jeho závislosti, jde s největší pravděpodobností o těžké stadium a velmi závažný stav, takže nevhodně volená pomoc, často z nedostatku informací a byť v dobrém úmyslu, může urychlit jeho naprostý propad směrem k neúprosnému konci...

Podle toho co píšete, není zřejmě otec v tuto chvíli žádné účinné pomoci nakloněn, bez, nebo s minimální motivací k pozitivním změnám. Pomoc v tuto chvíli tedy nejspíš potřebujete zejména Vy a další členové rodiny, zejména ti, kteří s otcem bydlí. Proto Vám, případně dalším ochotným, doporučuji co nejdříve vyhledat odbornou pomoc a obrátit se na pracovníky služeb, která se zabývají alkoholismem, ve Vašem okolí. Tyto služby jsou obvykle bezplatné. Nejlépe je si předem domluvit termín schůzky. Při osobním pohovoru, po podrobnějším seznámení se situací, Vám zkušený odborník doporučí konkrétní kroky, jak se k situaci postavit, jak ji řešit, zároveň Vás, případně další členy rodiny, upozorní na chyby, kterých byste se měla/i vyvarovat. Dostane se Vám pochopení a podpora, dozvíte se jak situaci zvládat, jak s otcem komunikovat, aby se zvýšily naděje ke změně, a aby Vás, nebo další zúčastněné, nevyřadilo problematické soužití z provozu a zachovali si zdravý rozum a kondici. Co je velmi důležité, seznámí Vás s možnostmi, jak se společně můžete pokusit motivovat otce k léčbě, bez které se nejspíš, pokud má přežít, neobejde. Výhodnější bude, aby alespoň někdo z Vás konzultoval situaci s odborníkem průběžně, aby jste měli větší šanci vhodně reagovat na aktuální dění. Posílám kontakty, které můžete Vy, rodina i otec využít:

AT ambulance při psychiatrickém oddělení nemocnice
B. Němcové 585/54

370 01 České Budějovice

Telefon: +420  387 878 732

Provozní doba: 

Úterý a čtvrtek 7:30 až 16:00

 

Psychiatrická ambulance a AT poradna
Klášterská 72/II.
377 01 Jindřichův Hradec
Telefon: 790 366 101
E-mail: petr.laznicka@wo.cz

 

Ambulance pro léčbu alkoholismu
AT ambulance, psychiatrická ambulance

Nemocnice Tábor, a. s. 
Světlogorská 2764, Tábor, 390 05
Telefon: +420 381 262 497
Web: http://www.nemta.cz/psychiatricke-oddeleni/ambulance Otevřít odkaz v novém okně

 

Kontaktní centrum Auritus
Farní charita Tábor 
Klokotská 114, Tábor, 390 01
Telefon: +420 381 255 Kontaktní centrum


Arkáda - sociálně psychologické centrum, o.s.,
Husovo náměstí 2/24, Písek, 397 01
Telefon: +420 382 228 171
http://www.arkadacentrum.cz Otevřít odkaz v novém okně 
http://www.auritus.cz Otevřít odkaz v novém okně


Psychiatrická léčebna Červený Dvůr - léčba závislostí
Červený Dvůr 1
381 01 Český Krumlov
Telefon: +420 380 739 131
Web: http://cervenydvur.cz/

 

V Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Písku, Soběslavi a Táboře navíc dobře fungují setkání AA - Anonymních alkoholiků, společenství lidí, kteří si vzájemně pomáhají uzdravit se ze závislosti na alkoholu: http://www.anonymnialkoholici.cz/index.html

 

Doporučuji rovněž nahlédnout na tyto velmi užitečné weby:

http://www.alkoholik.cz/zavislost/

http://alkoholik.webnode.cz/

http://alkoholismus.wz.cz/

 

 

Budu rád, když napíšete, jak se situace vyvíjí, a jestli Vám byla odpověď užitečná. Držím palce a přeji ať situace nabere šťastnější směr. Úspěch v dalších krocích, vše dobré Vám, tatínkovi i celé rodině, požehnané Vánoce,

Amrit Sen.

Zpět