Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

co mám dělat s manželovým pitím

Marťa

Dobrý večer,

můj manžel denně popíjí pivo. Přijde z práce a veze si sebou pivo. Pivo je taky první co si doma dá. Říká že má pivo rád a že je to pouze zdravotní. Jenže zdravotní je denně 6 - 8 piv. Večer přijde domů a je podnapilý. V květnu letošního roku se opil a záměrně si ublížil, musela jsem volat záchranou službu. Po této události slíbil mě i naším dětem, že vše bude jinak. že nebude pít. Slíbil to od té doby již nespočetněkrát. Nikdy to nedodržel. Když s ním mluvím za střízliva, říká že s tím musí něco udělat. Naposledy sám přišel s tím že přes týden pít nebude a že si pivo dá o víkendu. Opět nedodržel.Jsou u nás hádky, dokonce i rozbité nádobí. Na to vše koukají naše děti. Mladší syn má hrůzu z toho že si táta koupí pivo. Když si táta pivo koupí, brečí a nespí ze strachu co bude až táta přijde opět domů opilý. Chci aby měli klid. Nevím co mám dělat, ráda bych se poradila s odborníkem. Sama už na to nestačím. Jsme z Karlovarského kraje.

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den,

Děkujeme za dotaz a důvěru, s kterou se na nás obracíte. Chápu, že se ocitáte v náročné životní situaci. Pokusím se na situaci podívat a také Vám zkusím doporučit odborníky ve Vašem kraji, snad to budou kroky, které by mohly situaci určitým způsobem pomoci zlepšit.

 

V prvé řadě bych ráda zmínila, že situace mi nevyznívá zcela neřešitelně. Je důležité, že sám manžel připouští, že problém s alkoholem má. Abstinenci se mu nicméně nedaří dodržet.  Přec jen se ale zdá, že je zde určitá motivace ke změně, jelikož se abstinovat již několikrát pokoušel.

 

Obdobně vidím také situaci na Vaší straně - vnímám jako velmi pozitivní, že jste otevřená spolupráci s odborníky a chcete situaci aktivně řešit.

 

Jak sama píšete, manžel již několikrát abstinenci přislíbil, ale nikdy ji nedodržel. Je fajn, že o situaci komunikujete, pouze bych doporučila si promluvit ještě jednou a zcela jasně nastavit to, jak bude situace vypadat v případě, že manžel slib (abstinenci) nedodrží, což je pro změnu velmi důležité.

Je však pak také nutné, aby se domluvené důsledně dodrželo. V opačném případě není závislý „nucen" změnu realizovat, jelikož bude vědět, že se i přes pokračování problému v rodině dít nic nebude.

Není tedy dobré „vyhrožovat" něčím, co nejste schopna dotáhnout do konce - například nemá cenu „vyhrožovat" rozvodem v případě pokračování konzumace alkoholu, pokud v důsledku nemůžete nebo nechcete rozvod realizovat.

 

I když při přemýšlení nad situací a formulování pravidel společného soužití je dobré zvažovat také to, jak se situace může vyvíjet, pokud se stav nezmění. Jak sama píšete, manželovo pití velmi negativně ovlivňuje i děti.  Pokud manžel chování nezmění, je pak na zvážení, zda je pro Vás v takovýchto podmínkách rodinná situace udržitelná.

 

Bylo by asi nejlepší, pokud byste měla možnost vše zkonzultovat s odborníkem, a probrat to, jak při rozhovoru s manželem postupovat a jak výše zmíněná pravidla a ultimáta nastavit.


Chápu, že se jedná o velmi náročnou situaci, ale věřím, že systematická diskuse a případná realizace daných kroků jsou tím, co mohou změnu nastartovat. 

 

Pokud budete chtít, můžete se zkusit obrátit na toto zařízení ve Vašem kraji:
http://www.drogy.net/databaze-kontaktu/protialkoholicka-a-protitoxikomanicka-poradna-2/

 

Další organizace mimo Váš kraj, ale relativně dostupné naleznete na tomto odkaze:
http://www.drogy-info.cz/index.php/map/

 

Napadla mne možnost dojezdu např. do Plzně:
http://www.cppt.cz/

 

Doporučit Vám mohu také specializovaná zařízení v Praze, záleží na tom, zda již Praha pro Vás není moc daleko:

http://www.prevcentrum.cz/Ambulantni-lecba
http://www.sananim.cz/poradna-pro-rodice-(ppr)/komu-je-ppr-urcena.html


Každopádně doufám, že se situace bude vyvíjet pozitivním směrem. Pokud budete chtít, můžete se na nás kdykoliv znovu obrátit. Ráda o Vás opět uslyším.

 

Přeji vše dobré celé Vaší rodině.

 

S pozdravem a přáním hezkého zbytku dne.

Tereza Mazáková

 

 

Zpět