Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

jak se zjistí že jsi alkoholik

mamka

Dobrý den, s manželem jsem žila 30let za tu dobu bylo mnoho kritických dní . pokaždé když si dal alkohol byl agresivní.Dva roky bydlím jinde ale nejsme rozvedení. chtěla jsem po něm aby se šel léčit ale on vždy tvrdil že neni alkoholik že to nepotřebuje. V nedávné době si našel přítelkyni a já začla žárlit . Dnes se ke mě vrátil ale já mám strach že s pitím nepřestane a bude to zase to samé. Prosím o radu jak zjistit zda to léčení je potřeba. Souhlasí s tím že se mnou zajde k lékaři.

Odpověděl: Veronika Šindelářová

Dobrý den,


děkujeme za Váš dotaz a důvěru, se kterou se na nás obracíte.
Rozumím tomu, že po zkušenostech z dlouholetého soužití s manželem máte obavy, že se problémy s alkoholem budou opakovat. Dobrou zprávou a možným počátkem změny k lepšímu může být to, že Váš manžel souhlasí s návštěvou lékaře a chce situaci začít řešit.
Diagnostika závislosti je složitější, posuzuje se více kritérií. V tuto chvíli by tedy opravdu bylo na místě navštívit lékaře specialistu se zaměřením na AT problematiku (alkohol, toxikománie), případně se obrátit na další služby, které nabízejí pomoc lidem se závislostí. Odborník může posoudit míru a závažnost potíží Vašeho manžela a navrhnout kroky vedoucí k pozitivním změnám.
Konkrétní zařízení v blízkosti Vašeho bydliště můžete vyhledat třeba v této databázi kontaktů: http://www.drogy.net/databaze-kontaktu/.
Více informací o problematice závislosti na alkoholu a řadu užitečných odkazů můžete nalézt např. na těchto stránkách: http://www.alkoholik.cz/zavislost/.
Můžete vyhledat odbornou pomoc také sama pro sebe, obzvlášť v případě, že by Váš manžel opět odmítl problém řešit.
Pokud napíšete, v jakém regionu bydlíte, můžeme Vám pomoci vhodné kontakty vyhledat.

Přeji Vám i Vašemu manželovi hodně štěstí a brzký obrat k lepšímu. V případě potřeby se na nás můžete znovu obrátit.


S pozdravem,
Veronika Šindelářová

Zpět