Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pomoc pro syna

Daniel19

Dobrý den můj nevlastní syn podlehl tvrdším drogám a nechce si to přiznat a navíc má i docela častéhalucinace poradte mi prosím co máme s přítelem (jeho otcem ) dělat jak mu pomoci? Děkuji za odpověd Kostínková

Odpověděl: Tereza Mazáková

 

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Chápu, že je náročné, když takto blízká osoba užívá návykové látky, že byste si přála se situací něco udělat, něco změnit.

 

Abych Vám mohla adekvátně odpovědět, potřebovala bych vědět, jak je syn starý a také to, zda žije ve společné domácnosti s otcem, případně také s Vámi.  Také nevím, jakého rozsahu je problém, ani o jaké návykové látky se jedná. Důležitý je také věk nevlastního syna.Přesto se ale pokusím opovědět v trochu obecnější rovině.

 

V každém případě by bylo fajn zkusit si se synem promluvit, vyslechnout ho a zjistit, jak se celá situace vlastně má. Také by bylo dobré, aby syn věděl, že půjde-li se léčit, bude-li chtít situaci nějak změnit, bude mít ve Vás plnou podporu. Můžete mu např. nabídnout kontakty na zařízení, kam by se mohl obrátit apod. (Pokud chcete, ráda Vám příslušné zařízení v místě Vašeho bydliště dohledám, kontakty pak můžete později předat).

 

Každopádně by také bylo fajn, aby jeho okolí (rodina) bylo, jednalo ve shodě. Je poněkud matoucí, pokud např. jeden zakazuje, vyhrožuje, druhý naopak konejší a spíše neklade žádné požadavky na změnu apod.

 

Je velmi časté, že uživatelé problém bagatelizují, nechtějí vidět závažnost problému atd. To je bohužel součástí závislostního chování. Někdy může být situace v tomto ohledu horší, jindy zase naopak. Někdy může pomoci například tlak ze strany rodiny.

 

Jako rodič, případně jako ten, kdo s uživatelem žije v domácnosti, máte v rukou určité nástroje, jak situaci změnit. V prvé řadě je nutné si vyjasnit  a vymezit pravidla společného soužití. Syn by měl vědět, že je-li z Vaší strany nějak, jakkoliv podporován (finance, bydlení, jídlo atd.), respektoval podmínky společného soužití. Jednou z těchto podmínek může být ukončení užívání návykových látek, zahájení léčby apod. Jakákoliv podpora z Vaší strany může být podmiňována určitými nároky na syna, na změnu stávající situace.

 

Pokud syn žije u Vás a zcela nerespektuje podmínky společného soužití, bylo by dobré, aby věděl, co může následovat v případě, že své chování nezmění: např. vyhození z bytu apod. (v případě, že je formálně dospělý..). Je však nutné, abyste v tomto ohledu postupovali společně a také, aby byl syn opravdu informován o tom, co se bude dít. V případě, že se jeho chování nezmění, je nutné domluvené důsledně dodržet, jinak veškerá ultimáta ztrácí na váze.

 

Pokud již syn s Vámi nebydlí  a opravdu není vůbec podporován, máte „v rukou" poněkud méně prostředků. Také zde bych však nabídla možnost rozhovoru, případně pomocné ruky v případě, že se pro změnu rozhodne.

 

Pokud budete chtít, můžete zkusit situaci více přiblížit a já se dle toho ještě pokusím napsat, co je ve Vaší situaci ještě možné udělat. Ráda také vyhledám případně pracoviště, poradnu, kam se můžete obrátit (jako rodina, případně syn sám), potřebuji však vědět, z jakého jste města.

 

Dále mohu nabídnout text s doporučeními pro rodiče a blízké, kteří mají podezření na užívání drog u dítěte/blízkého/partnera na našem webu, kde byste mohla najít některé užitečné informace:

 

 http://www.drogovaporadna.cz/pro-rodice-a-blizke/pro-rodice-a-blizke-uvod.html

 

Doufám, že se situace bude vyvíjet pozitivním směrem. V případě jakýchkoli dalších otázek jsem k dispozici.

 

Přeji pěkný zbytek dne,

 

Tereza Mazáková

 

Zpět