Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Pomoc pro mého kamaráda

Petr

Dobrý den,
Chtěl bych požádat o pomoc pro mého kamaráda, kterého si vážím a který má problémy s pitím. Alkohol má vliv na způsoby jednání, práci, finance... Mnohdy nespí třeba noc nebo dva noci v kuse (opomenu-li odpočinek na lavičce) a pije, převážně pivo, někdy panáky. Do práce často zaspí, protože tělo si samo řekne dost a proto se do práce ani neprobudí.
Mám o něj velké obavy. Jakmile začne pít, pije celou noc, mnohdy s tím pokračuje i dopoledne. Jakmile ke mě dojde na návštěvu, tak se min. bez piva nebo panáka neobejde (mnohdy pije u mě i tajně§). Problém možná začíná už v jeho rodině, kde alkohol bere od svých rodičů jako samozřejmost a asi i něco normálního něco jako voda, protože jeho otec i matka pijou alkohol několikrát denně a každý den - min. pivo, pár panáčků navrch. Díky alkoholu se u něj začíná objevovat zarudnutí kůže, které se mu táhne od krku až po záda (od jeho kamarádů jsem zjistil, že má tento problém dlouhodobě - jhlavně když se napije - a taky že dlouhodobě pije, díky čemuž se stal pro mnohé lidi nespolehlivý).
Dalším problémem je, že se společně věnujeme sportovním aktivitám pro lidi, kde se mnohé večírky protahnují mnohdy do ranních hodin. Problém je ten, že do brzkých ranních hodin pije (pije celou noc), poté je neodpočatý, unavený a není bdělý, ohrožuje sebe i lidi v případě krizové situace (mnohdy to táhnu taky do rána, avšak s přibývajícími hodinami - si míchám čím dál větší míru nelkoholických nápojů).
Zatím jsem vyzkoušel:
1 - po jedné z mnoha jeho non-stop pití jsem ho odvezl k nemocnici (samozřejmě se v autě šprajcnul a do nemocnice jsem ho nedokázal dostat), když jsem to konzultoval s bratrem, tak mi sám říkal, že pokud on sám nebude chtít, tak že to nemůže mít žádné výsledky - existuje něco mírnějšího - kde začít, např. nějaké společné sezení takovýchto lidí?
2 - snažil jsem se ho přimět k omezení pití tím, že bude muset na akcích řídit, proto jsem ho zaučil na svém autě řídit, avšak dostal jsem se do stavu, kdy je málokdy střízlivý a nechci aby ublížil sobě nebo někomu jinému,
3 - přemýšlel jsem, že ho vezmu na určitou dobu k sobě (od rodičů) - oba bydlíme ve stejném městě. Nevím však, jaké to může mít dopady. Mám relativně velký byt, neměli by jsme si překážet, koníčky máme stejné, akorát mám obavy, abych v tom nezačal lítat taky.
4 - obrátil jsem se na jeho kamarády, kteří ho znají déle než já, všichni mi řekli, že to nemá cenu, že je alkoholik a nikdo s tím nic neudělá, s čímž se nechci smířit a chci pro něj něco udělat.
5 - můžu ho něčím motivovat, určit cíle, priority?
Prosím poraďte, jak bych mu mohl pomoci.
Děkuji

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás Petře.

Z toho co píšete je zřejmé, že Vám na kamarádovi opravdu moc záleží, což je chvályhodné.  

 

K Vašim bodům:

1-      ano, bratr má pravdu, pokud kamarád nebude chtít sám pro sebe něco udělat, můžete se snažit sebevíc, ale výsledek nebude nijak valně zdárný... uvádíte pokus odvést kamaráda do nemocnice (zřejmě máte na mysli detoxifikační jednotku), což nebylo úspěšné a zároveň se ptáte na jiné možnosti, sezení apod...můžete se zkusit obrátit na AA kontakt níže...

2-      hledání možností jak kamaráda udržet střízlivého, dle toho jak píšete, také moc neobstálo, je vidět, že pití je opravdu jeho primární problém, i s ohledem na genetické dispozice (rodiče také pijí), proto by bylo rozumné toto vše řešit s odbornou pomocí...

3-      společné bydlení - toto doporučuji ještě řádně zvážit, i když je to od Vás velmi pěkné a vstřícné gesto, musíte v první řadě myslet na sebe, na Vaše možnosti, kapacitu, sám uvádíte pochybnosti, aby Vás to ,,nestáhlo" = ano, i to se může stát a v praxi se s tím setkáváme, že pomáhající se leckdy dostanou až na pokraj svých sil nebo se do závislosti dostanou sami také... doporučuji se o všem více a konkrétněji poradit v osobním kontaktu...

4-      kamarádi kamaráda odepsali, Vám se s tím smířit nechce, jak jsem uváděla výše, pokud on sám nenalezne v sobě chuť některé záležitosti v sobě změnit, moc šancí opravdu nemáte...

5-      motivace je samozřejmě možná, dokonce lze motivovat i nemotivované jedince, ale je to trochu ,,běh na dlouhou trať" obvykle se to nevyřeší ze dne na den, ale dlouhodobou systematickou prací... bohužel, nedisponujeme universální větou pro všechny, jsou to vždy tak individuální záležitosti, kdy je třeba mít více komplexních informací o celkové situaci a o všem co předcházelo a nepředcházelo rizikovému chování dotyčné osoby atd... proto je víc jak vhodné, být v kontaktu s odborníkem a průběžně vše konzultovat...

 

Takže, když to vše shrneme, doporučuji se obrátit na nějaké odborné zařízení a tam využít poradenských služeb pro blízké osoby závislých osob. Další možností je využití společných sezení v rámci společnosti AA (níže).

 

Psychiatrická léčba
Elišky Krásnohorské 1304

Havířov
telefon: 596414711

MUDr. Břetislav Bureš

 

AT ambulance
17. listopadu 1790

Ostrava
telefon: 597373209

MUDr. Jitka Svobodová
http://www.fnspo.cz

 

V Havířově také působí společnost AA (anonymní alkoholici), můžete se obrátit na paní Šárku tel: 602 266 927 a informovat se, kde a kdy probíhají jejich společná sezení.

 

Zatím se mějte hezky.Držím palce, ať se vše začne ubírat lepším směrem, ku prospěchu všem zúčastněným. Budu ráda, když dáte vědět, jak se vše dál vyvíjí a zda jste se využili odbornou pomoc či AA.

 

S pozdravem MK

 

 

Zpět