Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Jak mám postupovat, můj manžel podlehl alkoholu a nechce se to přiznat.

Milena

Dobrý den, prosím Vás o pomoc jak mohu postupovat v případě, že můj manžel podlehl alkoholu a nepřipouští si, že situaci nezvládá. Již delší dobu užívá antidepresiva a nyní přistoupil k alkoholu. Přestal docházet domů, má problémy v práci, přestal zvládat kontrolu nad financemi a obávám se, že se dostaneme do vážné finanční situace(máme závazky). O léčbě nechce ani slyšet a tvrdí, že má vše pod kontrolou a zvládne to. Jeho sliby ale nikdy nesplní a já jsem zoufalá. Poradíte mi jaký bych měla zvolit správný postup, celá rodina je připravena mu pomoci, on to zatím odmítá. Moc děkuji za jakoukoliv radu.
S pozdravem
Milena

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz a důvěru, s kterou se na náus obracíte. Chápu, že se jedná o velmi nepříjemnou situaci, a že chcete manželovi pomoci. Je fajn, že máte oporu také v dalších členech rodiny.

 

Ptáte se, jak nejlépe postupovat a také píšete, že manžel problém vidět nechce, léčbu také odmítá. Tento manželův postoj zajisté situaci komplikuje. Bohužel, někdy opravdu může trvat velmi dlouho, než si daná osoba problém s alkoholem přizná.

 

Doporučila bych si s manželem zkusit ještě jednou, pokud možno spíš "po dobrém" promluvit. Zkusila bych mu vyjádřit své obavy a popsat to, jak daný stav vidíte. Určitě by bylo dobré, aby manžel věděl, že pokud se půjde léčit, budete ho plně podporovat a stát na jeho straně (nemusí jít hned o léčbu pobytovou, můžete zkusit vyhledat nejprve ambulantní léčbu - obávám se však, že pobytová léčba by byla vhodnější). Pokud chcete a napíšete mi region, odkud jste, můžu Vám vyhledat kontakty na daná odborná pracoviště.

 

Pokud bude manžel stále v obranné pozici a bude problém bagatelizovat, můžete zkusit jistým způsobem na manžela a jeho léčbu "tlačit" - evidentně Vám hrozí finanční a další nepříjemnosti, proto bych doporučila přistoupit k jistému druhu ultimát - je to nepříjemné, ale obávám se, že v dané situaci je to možná již nezbytné.

 

Tlak rodiny je někdy tím, co závislému dopomůže k tomu s problémem začít něco dělat. Je také nutné, bohužel, počítat s tím, že ani tlak nemusí pomoci - v tom případě by bylo fajn, abyste začala myslet na sebe a to, jak můžete ochránit nejenom sebe, ale také například majetek celé rodiny.

Než dojde k oněm ultimátům, zkusila bych si velmi dobře promylset, kam jste ochotna ve svých krocích jít - jinak řečeno, nemá nepříklad cenu manželovi vyhrožovat rozvodem, pokud jej (v případě, že se léčit nepůjde), nejste schopna v důsledku realizovat. Máte však právo léčbu vyžadovat, a bylo by fajn, abyste v prvé řadě Vy (a ihned pak také manžel) věděla, co bude následovat, pokud se pro ni manžel nerozhodne. Manžel by měl vědět, co všechno může ztratit, pokdu se léčit nepůjde - pokud z Vaší strany (případně ze strany rodiny) bude cítit pevnost a odhodlání neustoupit z požadavku léčby, možná to jeho přístup změní. Zkuste si také představit, jak se může problém dále vyvíjet, pokud se změny konat nebudou a zda je pro Vás tato varianta snesitelná - což není nic příjemného, ale může to také pomoci k ujasnění si požadavků na manžela.

 

Otázkou také je psychiatrická medikace. Píšete, že je manžel medikován antidepresivy. Alkohol je v tomto ohledu velmi nevhodný, psychiatr by měl vědět, že manžel pije. Ke zvážení by možná také bylo změnit druh medikace, která možná není pro manžela dostatečná, což by měl s lékařem konzultovat.

 

Pokud chcete, ráda Vám vyhledám kontakty na zařízení, kam se můžete s problémem obrátit. Zařízení může vyhledat manžel, Vy společně s manželem, případně Vy sama - pro Vás je to zajisté náročné a možná by bylo fajn mít oporu v této náročné situaci. Každopádně stačí říct, jakou formu podpory byste praferovala a pokusím se najít vhodné zařízení v místě Vašeho bydliště.

 

Pokud budete chtít, můžete se na nás kdykoliv v budoucnu obrátit. Ráda o Vás zase uslyším.

 

Doufám, že se vše bude pozitivně vyvíjet a manžel bude mít zájem situaci řešit.

 

Přeji pokud možno klidný zbytek dne, 

 

Tereza Mazáková

Zpět