Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

průjem a křeče

lea

Dobrý den. Vypila jsem litr burčáku a zhruba po hodině jsem měla silné bolesti břicha, křeče a průjem. Tento stav trvá už 4 dny, byla jsem u lékaře a beru léky. Chtěla jsem se zeptat zda se může jednat o otravu po vypití burčáku, nebo o co jiného se může jednat? Děkuji.

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Ptáte se, zda zdravotní potíže, které nastaly po vypití litru burčáku lze označit za otravu. Pokud se ptáte na to, co se obecně míní pod pojmem "otrava alkoholem", tak  za tento druh otravy bych Vámi popisovaný stav touto otravou nenazvala. Otrava alkoholem probíhá poněkud jinak a dokonce může člověka ohrozit na životě - děje se tak však bezprostředně po konzumaci.

 

Vzhledem k tomu, že burčák je nápoj kvašený, obsahuje mnoho bakterií a kvasinek, které při výraznější konzumaci mohou vyvolat nevolnost, o které hovoříte. V menších dávkách by tyto stavy vyvolat neměl. Otázkou je také kvalita burčáku, který jste pila - zda byl nápoj sám o sobě v dobrém stavu, zda nebyl dlouho na slunci apod.

 

Může se tedy jednat o jistý druh podráždění zažívacího ústrojí - to je však již na posouzení praktického lékaře.

 

Věřím tedy, že potíže co nevidět odezní. Pokud by však potíže přetrvávaly, rozhodně bych situaci nepodceňovala a znovu vyhledala lékaře. Již čtyři dny jsou poměrně dlouhá doba, je možné že souběžně proděláváte jiné onemocnění, které s pitím burčáku vůbec nemusí souviset.

 

Každopádně doufám, že Vám bude zase brzy dobře.

 

Pokud budete chtít, můžete se na nás kdykoliv znovu obrátit.

 

S pozdravem a přáním hezkého dne, 

 

Tereza Mazáková

Zpět