Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

alkohol

srdcař

Dobrý den.
Syn je po Bentolové operaci srdce a pije alkohol každý den.Po konzumaci jednoho dne, druhý den chodí na správkové a lítá v tom opět.Odmítá se jít léčit ,že není a strašně ho to vytáčí a jde pít opět.Je mu 41 let,ženatý a manželka s ní nic nesvede.
Samozřejmě se o něj moc bojíme,ale nevíme jak ho donutit se léčit.
Děkuji za odpověď

Odpověděl: Veronika Šindelářová

Dobrý den,

 

děkujeme za důvěru, se kterou se na nás obracíte. Věřím, že máte o syna obavy a situace je pro celou rodinu velmi náročná. Vzhledem k jeho zdravotnímu omezení je pro něj konzumace vyšších dávek alkoholu samozřejmě ještě rizikovější než pro zdravého člověka.

Bohužel, pokud on sám nevnímá svoje pití jako problémové a nechce na tom nic měnit, Vaše možnosti jsou velmi omezené. Donutit k léčbě ho nemůžete, ale můžete na něj jako jeho blízcí příbuzní vytvářet určitý tlak, tedy dávat jasně najevo svůj nesouhla s jeho chování, opakovaně ho upozorňovat na problémy, které jeho pití způsobuje, seznamovat ho s riziky, které to obnáší vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. Můžete se také obrátit na jeho praktického lékaře nebo na specialistu, pokud je po operaci pravidelně sledován.

Určitě by bylo v tuto chvíli vhodné, abyste se jako jeho blízcí obrátili na odborné zařízení, které nabízí poradenství příbuzným a blízkým osobám lidí majících problémy s alkoholem. V osobním kontaktu s odborníkem můžete jako rodina čerpat potřebnou psychickou podporu a poradenství v tom, jak se synem jednat a jak ho případně motivovat k léčbě. Tyto služby bývají bezplatné a nezávazné. Pokud nám napíšete znovu a uvedete, okdkud jste nebo jaké větší město máte poblíž, můžeme Vám vhodný kontakt vyhledat. Případně můžete čerpat z databáze kontaktů zde: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html.

 

Přeji Vám, Vašemu synovi a celé rodině brzký obrat k lepšímu. Pokud budete potřebovat, můžete se na nás znovu obrátit.

 

S pozdravem,

Veronika Šindelářová

Zpět