Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

mam vyhledat pomoc?

Katy

Dobry den, delala jsem si vas test a ziskala jsem 26 bodu coz je teda pomerne dost... Nevim jestli mam vyhledat pomoc...nejsem na alkoholu zavisla...nemam zadne abstinencni priznaky ale jakmile se napiju tak neumim prestat dokud se neupiju uplne az to hezke neni...posledni dobou...cca trictvrte roku se mi to stava kazdy tyden

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás,

 

děkuji vám za dotaz a důvěru, se kterou se na nás obracíte.

 

Podle toho, co píšete, nejspíš skutečně ve vašem případě ještě nejde o závislost v lékařském slova smyslu. Ale zároveň mám pocit, že si sama uvědomujete, že takovýhle způsob pití není v pořádku. 

 

Ačkoli toho vím o vaší situaci velmi málo, s největší pravděpodobností bych vám doporučila poohlédnout se v okolí po terapeutické pomoci. Terapeut by měl mít psychoterapeutický výcvik, často také psychologické nebo psychiatrické vzdělání. Jeho služby mohou být buď zdarma (v rámci poraden a neziskových organizací) a nebo placené (záleží na oblasti a zaměření, ale jde v řádu o stovky korun za jedno hodinové setkání). Rozhodně zachovává lékařské tajemství. Setkáních bývá několik - záleží na dohodě. Úkolem terapeuta by mělo být pomoci vám uvědomit si, co se děje - tedy proč vlastně takto pijete, jestli si tak ulevujete nebo utíkáte od problémů, relaxujete apod. a hlavně by vám měl pomoci zorientovat se v tom, co můžete dělat jinak, aby se situace změnila.

 

Kdybyste měla o takovou pomoc zájem, a nevěděla, kde hledat, napište mi, odkud jste (alespoň kraj a která města jsou vám dobře dostupná), poslala bych vám pár kontaktů. 

 

Budu ráda, když dáte vědět, jak jste se rozmyslela. A kdybyste potřebovala, kdykoli se na nás znovu můžete obrátit.

 

S pozdravem,

Gabriela M.

Zpět