Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Alkoholik?

Fin

Dobry den,

chci se zeptat. Zhruba 1-2x do mesice se napiju, a to i doma s tim, ze si nedokazu rici, kdy mam dost a opiji se. Chtel bych znat Vas nazor na momentalni situaci a jak postupovat? Aplikuji to takto asi 1 rok a vim, ze to neni spravne.

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že jste napsal a že přemýšlíte o možných rizicích a nad dalším postupem. Bylo by asi potřeba vidět víc do toho, co se u Vás za poslední rok změnilo, čím to, že jste začal takto doma pít. Věřím tomu, že to pravděpodobně nebylo "z ničeho nic", že to pravděpodobně bude mít nějakou příčinu. Určitě by pomohlo, pokud by se Vám podařilo odhalit souvislosti a lépe situaci rozumět - co se stalo, proč to tak nyní mám, co mi nárazové opíjení se přínáší apod. Pak se s tím dá samozřejmě mnohem lépe pracovat, a možná i samotné odhalení příčin by Vám přineslo úlevu a motivaci ke změně. 

 

V hlavičce dotazu dáváte slovo alkoholik s otazníkem. Alkoholismus jako takový má určitá kritéria, která musítě splňpvat, aby byl diagnostikován. Myslím, že ve Vašem případě se o alkoholismus zatím nejedná, ale rozhodně bych to nazvala minimálně problémovým pitím - už jenom z toho důvodu, že to určitým způsobem vadí Vám.

 

Pokud byste si chtěl ověřit, jak na tom jste, můžete využít online testu týkajícího se alkoholu, případně svépomocné aplikace, která je určena lidem, kteří cítí, že mají problém s alkoholem (a nemusí jít nutně o závislost). 

 

http://www.drogy-info.cz/index.php/dotaznik/view?did=2

http://poradna.adiktologie.cz/

 

Konzumace alkoholu může jít ruku v ruce s jinými událostmi Vašeho života. Může to souviset s celkovou spokojeností atd. Zkusila bych se tedy nejenom zaměřit na zastavení této problémové konzumace, ale také na ony další aspekty, které mohou být příčinou dané konzumace.

 

Rozhodně bych zkusila nějakou dobu nepít vůbec. Zkusila bych pozorovat, zda Vám to vůbec jde - zříci se na nějakou dobu alkoholu zcela. Zárověň bych se však také pokoušela řešit ty aspekty života, které mohou pití způsobovat.

 

Pokud máte pocit, že by Vám v tom mohla být nápomocna další osoba, nebála bych se obrátit na psychologa, psychoterapeuta. Ten Vám může pomoci podívat se na Váš život komplexně, pochopit lépe danou situaci, společně se také můžete zamýšlet nad tím, kam dál život směřovat atd.

 

Pokud byste potřeboval pomoc s vyhledáním odborníka v místě Vašeho bydliště, ráda Vám s tím pomůžu. 

 

Pokud Vám cesta terapie nesedí, můžete se zajisté o změnu v životě pokusit sám. I v tomto případě Vám rozhodně budu držet palce.

 

Přeji tedy pokud možno co nejvíce sil ke změně v oblasti konzumace alkoholu. Také obecně co nejvíce spokojenosti, aby Vás Vaše životní situace co nejméně k napití stimulovala.

 

Pokud budete chtít, můžete se na nás kdykoliv znovu obrátit. Rádi o Vás opět uslyšíme.

 

S pozdravem a přáním hezkého dne, 

 

Tereza Mazáková

Zpět