Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

alkoholismus

Míša

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Moje tchýně má dlouhodobé problémy s alkoholem- pije většinou o víkendech, domníváme se, že už několik let. Je jí 52 let. Manželství dlouhodobě nefunguje, ale rozvést se ani jeden nechtějí. Donutili jsme jí pod pohrůžkou, že za ní můj manžel- její syn (jedináček) nebude jezdit, aby se šla léčit. Začínali jsme u nejnižšího stupně, jenže nevydržela, takže jsme jí donutili jít se léčit do nemocnice ambulantně. Dostala léky, které má pravidelně užívat. Nedávno jsme zjistili, že zase pije. Bohužel mám dojem, že už nemáme v rukou žádné argumenty, jak jí donutit přestat. Myslím, že se cítí osamělá, nemá ani žádné koníčky, bohužel není v našich silách jí navštěvovat častěji než jednou týdně, protože jsme oba pracovně velmi vytíženi. Také samozřejmě chceme, aby začala žít svůj vlastní život a neupínala se pouze na nás. V domě žijí i její rodiče, bohužel ti už na ní žádný vliv nemají.
Už nevíme, jak máme postupovat, čím argumentovat, obávám se, že už jsme udělali maximum.
Můžete nám prosím poradit, co můžeme ještě udělat?
Předem moc děkuji !!

Odpověděl: Tomáš Nedvěd

Dobrý den,

zdá se, že jste skutečně udělala maximum. Teď už zbývá za vaši tchýni pouze abstinovat, což bohužel nejde. U závislosti, více než u kterékoli jiné diagnózy platí, že pacient se musí chtít změnit sám a k tomu musí mít důvod a naději, že abstinence může být prostředkem k hodnotnějším životu. Neříká se to lehce, ale vaše možnosti jsou velmi omezené. Nezbývá než věřit, že vaše tchýně má možnost se změnit a zároveň respektovat to, že to možná nikdy neudělá. Mějte také na paměti, že máte naprostou svobodu nakládat s tou situací, jak uznáte za vhodné. Je naprosto pochopitelné, že za ní nechcete jezdit a nemusíte se bát svou výhružku splnit. Možná by jí to dokonce pomohlo víc, než když se budete vší silou snažit držet jí nad vodou. Měla by ale vědět, že jste připraveni stát při ní, pokud se rozhodne pro změnu. Napadla mě ještě jedna věc - pokud má za sebou nějaký pokus o léčbu, jistě má představu o tom, co musí pro svou léčbu udělat - na koho se obrátit atd. Pokud to nedělá sama, vy jí k tomu nedonutíte. V tomto případě platí, že méně péče je zřejmě více.

Možná by ještě stálo za to, pokud byste měla pocit, že Vás to vyčerpává a že byste potřebovala nějakou podporu, případně se pokusit ještě o nějaké další cesty, jak s tím nakládat, využít nějakou odbornou pomoc pro rodiny a blízké závislých, kde byste si o situaci mohla popovídat Vy sama. Pokud napíšete, odkud jste, tak bychom Vám mohli doporučit kontakt, kam se obrátit.

Držím palce a přeji hezký den. TN

Zpět