Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

pivo

hh

Donrý den, chtěl bych se zeptat, jak alkohol působí na játra a co mi hrozí nadměrnou konzumací alkoholu? Děkuji TV

Odpověděl: Jana Marečková

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že alkohol je odbouráván játry, jedná se o jeden z nejvýznamněji zatěžovaných orgánů v lidském těle při nadměrném požívání alkoholu. Jaterní buňky postupně odumírají a jsou nahrazovány vazivem, což ve výsledku vede k cirhóze jater a případně i k nádorovému onemocnění jater.

Nadměrná konzumace alkoholu však nemá negativní dopad pouze na játra, ale na řadu jiných orgánů v lidském těle. Např. zvyšuje rizika rakoviny zažívacího traktu, dutiny ústní, hrtanu, u žen navíc i rakoviny prsu a dalších orgánů. Dále např. poškozuje srdeční sval a vede k vysokému krevnímu tlaku, zánětům periferních nervů a dalším potížím.

Nezanedbatelným rizikem spojeným s nadměrným pitím jsou také psychické problémy. Nejen možnost vzniku závislosti, ale s alkoholem bývá spojena i depresivní a úzkostná porucha, při chronickém užívání také alkoholická halucinoza.

Z hlediska zdravotního ohrožení není významné o jaký druh alkoholu se jedná, rozhodující je množství zkonzumovaného etanolu (čistého alkoholu).

Za nejvíce nebezpečné pro zdraví je považováno pití nárazově vysokých dávek, byť je prokládáno kratšími obdobími úplné abstinence. Za nejméně rizikový model se považuje byť časté pití, ale malých dávek společně s konzumací jídla.

Ještě bych ráda upozornila, že nástup zdravotních obtíží v důsledku nadměrného požívání alkoholu může být vcelku plíživý a poměrně dlouhou dobu se může zdát, že se nic zásadního neděje.

Pokud byste měl zájem přečíst si k tomuto tématu něco více, podívejte se např. na tyto stránky:

 

http://www.cba.muni.cz/prevencenemoci/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=8&page=1

 

http://www.drogovaporadna.cz/alkohol.html

 

Mějte se hezky a přeji, ať výše zmiňované problémy řešit nemusíte a alkohol ve vašem životě nehraje žádnou zásadní roli.

 

PS: Pokud byste měl dojem, že se vám pití nějak vymyká z kontroly a má negativní dopad, určitě se vyplatí obrátit se na odbornou pomoc. Vzhledem k tomu, že o své situaci neuvádíte žádné podrobnosti, nemám představu, nakolik je pro vás tento problém aktuální, ale když tak se klidně znovu ozvěte.

Zpět