Zadejte dotaz

Prohledejte již zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

problém s alkoholem

Kriistýna

Dobrý den, jsem 20tiletá vysokoškolačka, kuřačka menší postavy. Mým problémem je, že neznám svou míru v pití alkoholu. Například na akci s přáteli si dám dva drinky a jsem v pohodě,skoro vůbec ten alkohol v sobě necítím, ale po třetím, se mi asi \"vypne mozek\" a jsem jak po 10 pivech a neuvažuju nad tím co dělám...Kvůli toho se mi už stalo dost nepříjemných situací,které už nechci nikdy zažít. Samozřejmě druhý den po akci si nic nepamatuji...Ta má míra je pokaždé jiná, proto se snažím alkoholu vyhýbat úplně. Píšu Vám proto, jesli by jste mi neporadila jakou \"taktiku pití nebo nepití\" zvolit například na oslavách narozenin nebo jen při návštěvě klubu. Nejsem na alkoholu závislá,ale chci tuto situaci vyřešit, dost mě to trápí a taky mým přátelům už začíná docházet trpělivost.Předem děkuji za odpověď :)

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Dobrý den,

 

doporučila bych Vám vyzkoušet následující:

1. udělejte si plán, jak budete pít (které dny ano, které ne, kolik toho vypijete, do jaké nálady se budete chtít dostat apod.)

2. před tím, než půjdete večer pít, se normálně najezte

3. dopředu si řekněte, kolik toho za ten večer vypijete

4. jestli se nebudete chtít "zřídit", nepijte víc než jedno pivo za hodinu, hodinu a půl

5. po každém alkoholickém nápoji vypijte jeden, ze začátku možná i dva nealkoholické

6. dělejte si záznamy o tom, jak Vám plány vycházejí

 

a taky zkuste některé večery nepít vůbec.

 

Nevím, jaké zkušenosti s alkoholem máte. Běžné je, že lidé v období dospívání svoji míru teprve hledají, což bývá spojováno i s tím, že ji sem tam překročí a je jim zle. Nicméně Vy mluvíte o tom, že si pak nic nepamatujete a dostáváte se do velmi nepříjemných situací, kterým byste se ráda v budoucnosti zcela vyhla. Píšete, že i přátelům dochází trpělivost.

 

Jestli Vás to tedy opravdu trápí, pak by možná stálo za úvahu pití na nějakou dobu (třeba pár měsíců) zcela vynechat. Zjistíte, jak Vám to sedí. Uvidíte reakce přátel. Možná prostě alkohol jenom není nic pro Vás.

 

Stačí Vám to takhle?

 

S pozdravem,

Gabriela Koryntová.

 

 

 

Zpět