fb

Nacházíte se: Úvodní stránka O poradně Prohledat odpovědi Dotaz

Zadejte dotaz

Prohledejte jiľ zodpovězené

Nevíte, jak se zeptat

Drogy

Hana

Dobrý den,ještě dodatek-dítě má právně v péči matka,OSPAD jsem kontaktovala,spíš jsem se byla poradit,musela bych soudně a bylo by to hodně složité.Otec by s tím nesouhlasil určitě,i když na výchovu nestačí a matka zřejmě také ne, i když dítě vidí jen občas.Na dítě mě nikdo nic neplatí.Z toho asi není cesta ven.

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, Hano,

 

moc děkuji za doplnění. Vaše rodinná situace je opravdu komplikovaná a Vy jste ve velmi nezáviděnihodné pozici. Moc bych Vám přála, aby se věci pohnuly k lepšímu. 

 

Pokud jste již oslovila OSPOD, urgovala bych právě je, aby se do řešení zapojili. Zdá se mi zvláštní, že nikdo neřeší, že je dítě momentálně v péči otce, který ale není uvedený v rodném listu, tedy právně je to v podstatě cizí osoba. Prakticky pak o něj pečujete Vy, také bez právního vztahu k dítěti. Matka, která je jediná zákonným zástupcem dítěte, výchovu dítěte zdá se zanedbává a předpokládám, že Vám nehradí náklady na péči o něj. To je opravdu situace, kdy by měl OSPOD zasáhnout a snažit se věc řešit. OSPOD má i poměrně rychlý nástroj, jak dítě svěřit do péče jiné osoby, a to na základě předběžného opatření, pokud se dítě nachází v krizi. U Vás by pak mohla připadat v úvahu pěstounská péče, v rámci, které lze pobírat dávky pěstounské péče. 

 

Bohužel takhle na dálku se opravdu špatně plánuje konkrétní a nejlepší řešení. Zkuste se, prosím, obrátit na znovu na pracovnici OSPOD a požádat ji o pomoc. 

 

Ještě mne napadá možnost konzultovat situaci s právní poradnou A.N.O., která pomáhá lidem v situacích souvisejících s návykovými látkami. Poradna sídlí v Praze, ale není problém se na ně obrátit telefonicky či mailem. Jejich služby jsou pro Vás zdarma.

 

Právní poradna A.N.O.
Koněvova 95
130 00 Praha 3 - Žižkov

tel.: 222 582 932
mobil: 736 760 701

E-mail: ppano@asociace.org

 

Mají i online poradnu, kterou můžete využít:

https://poradna.asociace.org/webova-poradna/

 

Držím Vám palce!

 

Za Drogovou poradnu zdraví

Andula Novotná

 

Zpět

Veškeré materiály a texty na stránkách této poradny včetně zodpovězených dotazů jsou majetkem SANANIM z.u..
Jejich kopírování a jakékoli další využití je možné výhradně se souhlasem SANANIM z.u..
Creative Commons Licence Creative Commons Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko